Издателство „Летера“ и Община Пловдив канят пловдивчани на премиерата на най-новата книга, посветена на любимия ни град – „Спомен от Пловдив 2“, автор Димитър Райчев. Събитието ще се състои на 15 декември 2022 г. ,(четвъртък), от 18 часа в хотел „Рамада Пловдив Тримонциум“, зала „Проф. арх. Йолов“ (5 етаж).

Творбата е финансирана от Община Пловдив по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“. Публичното представяне на книгата е под патронажа на Кмета на Пловдив Здравко Димитров.

За книгата:

banner

Документална книга, която продължава идеята на „Споменъ отъ Пловдивъ“ и обхваща периода от 1944 до1989 г. В книгата са засегнати почти всички новоиздигнати обекти, довели до съществена промяна в архитектурния облик на Пловдив. Подробно са описани строежите на Пловдивския мострен панаир, Драматичния театър, халите в квартал „Въстанически“, стадион „Девети септември“, хотел „Тримонциум“, „Пеещите фонтани“, хотел „Ленинград“, РУМ „Евмолпия“ и още много сгради, постройки и съоръжения. Някои от тях са издигнати на незастроени места, а други – на терени със жилищни сгради, които за съжаление е трябвало да бъдат съборени. В книгата са описани и много на брой неосъществени проекти. Някои от тях дори са се превърнали в градски легенди, а други все още чакат своето време и място, където да бъдат издигнати.

„Спомен от Пловдив 2“ е една ретроспекция на това, което е изградено и на това, което не е могло да се построи в епохата на социализма. Книгата съдържа богат илюстративен материал, голяма част от който се публикува за първи път.

За автора:

Димитър Райчев е изследовател, летописец и документалист на пловдивската история. Автор и съставител на редица знакови албуми и книги: фотоалбум „Пловдив завинаги“ (2005), участва в съставянето и издаването на албумите „Пловдивските кметове“ (2005) и „Пловдивските почетни граждани“ (2006), 3D албум „Филипопол“ (2008) двуезичен в съавторство с археоложката Елена Кесякова, албум „Пловдивски алманах“ (2011), „Атанас Кръстев – възпоменателен сборник“ (2012) в съавторство с писателя Георги Райчевски (2012), албум „Филипопол“ (2012) – триезичен в съавторство с археоложката Елена Кесякова, албум „Хроника на един президентски мандат“ (2014), „Предговор на историята“ (2016) – съставител, албум „Пловдивски справочник“ (2016), „Емблемата Тримонциум“ (2018), албум „Филипополис“ (2019) – двуезично преработено издание в съавторство с Елена Кесякова.

За приноса му в сферата на духовността през 2016 г. е удостоен с приза „Следовник на народните будители“.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!