За 14-ти път в Пловдив започва традиционния фестивал „Дефиле на младото вино“. Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив канят пловдивчани и гости на града на 25, 26 и 27 ноември в Стария град, за да опитат най-пивките млади вина на България. Поканете приятели на най-дългоочаквания винен празник под тепетата за дегустация на млади български вина, културни събития, вкусна храна и много забавления.

По повод предстоящия винен празник, днес в къщата на Иван Черноземски се състоя пресконференция с участието на Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, инж. Любозар Фратев – председател на сдружение „Съвет по туризъм – Пловдив“ и доц. д-р инж. Христо Спасов – председател на дегустационната комисия, зам.-ректор по учебна дейност в УХТ – Пловдив.

„Щастлив съм, че можем заедно да анонсираме предстоящото любимо събитие на пловдивчани и гостите на града. Събитие, което се подкрепя ежегодно от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив. Намираме се в една много хубава година за туризма в града ни. Пловдив стана четвърти в класацията за „Най-добра европейска дестинация“ и спечели първо място в категориите за култура, романтика и вино. Затова очакванията ни са още по-големи. „Дефилето на младото вино“ представя едно много добро компилиране на различните съставки на туризма в Пловдив – културно-историческия, винения, кулинарния туризъм”, каза зам.-кметът Пламен Панов.

banner

Откриването на „Дефиле на младото вино“ е на 25 ноември (петък) в 13.00 ч. от площада пред Община Пловдив, откъдето ще тръгне „Дионисиево шествие“. С музика, песни и танци ансамбъл „Тракия“ ще поведе винолюбителите към началото на Стария град. На ул. „Съборна“ в 14.00 ч. Бог Дионис ще отвори първата бъчва младо вино, реколта 2022г. на винарска изба Вила Юстина, златен медалист от предходното издание. Изненада за всички присъстващи ще бъде чисто нова, брандирана с името на фестивала бъчва. „С наздравица“ заедно ще бъде даден старта на винените дегустации.

Дегустацията на вино ще се осъществява в 17 локации в Стария град: Галерия „Джуркови“, Ресторант „Филипополис“, Ресторант „Граждански клуб“, Резиденция „Тракат“, Къща „Бирдас“, Музейна аптека „Хипократ“, ГХГ – Експозиция „Геирги Божилов – Слона“, Експозиция „Златю Бояджиев“, Регионален етнографски музей, Балабанова къща, ГХГ – Експозиция Енчо Пиронков, Къща „Георгиади“, Къща „Никола Недкович“, Къщата „Иван Черноземски”, Къща на „Георги Данчов – Зографина“, Ресторант „Алафрангите“ и Резиденция „Тракийски стан“. В тях ще Ви очакват над 300 вида вино и вкусни мезета. Участниците в 14-тото „Дефиле на младото вино“ са 67. От тях 45 са винопроизводители, 20 производителя на храни и продукти и 2 съпътстващи фирми. И тази година има ръст в общия брой участници – 15%. Пред всяка локация ще бъде разположен информационен щанд и сътрудници. От тях ще може да закупите желания дегустационен комплект. Цените са между 3 и 20 лв. Дегустационни комплекти се предлагат предварително и на преференциални цени в Grabo.bg.

Дегустациите на 25 ноември са от 14:00 до 18:00 ч., на 26 ноември – от 11:00 до 18:00 ч., на 27 ноември – от 11:00 до 17:00 ч..Дегустацията на вино по време на фестивала се осъществява с жетони.

Организатори на дефилето са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив. Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2022 г. Изданието през 2022 се провежда под патронажа на Министерство на туризма и за първа година с подкрепата на Министерство на земеделието.

Карта с обектите и участниците вече е публикувана и може да се види онлайн. Съпътстващата програма съвсем скоро ще бъде добавена на официалния сайт, както и във фейсбук страницата. Информационна кампания вече тече в социалните мрежи – представяне на локациите, участниците, както и важна информация свързана с организацията на събитието. Фестивалната програма е богата и ще прелива от емоции. Събитията започват още този понеделник с Дните на младото вино.

Ето и пълната програма

Програма за „Дни на младото вино“ – 2022

21 ноември (понеделник) от 18 ч. | Вход с покани

Семеен хотел „Вила Флавия“ /ул. „Отец Паисий“ 13/

Презентация и разговор на чаша вино с Гери и Краси от Wine Tours Bulgaria. Тема „Пътят на местните сортове грозде“.

22 ноември (вторник) от 18 ч. | Вход свободен

Къща на „Верен Стамболян“ / ул. „Кирил Нектариев“ 15/

Прожекция на филм за Атанас Кръстев – Начо Културата – „Сто години хвърча по камъните”.

23 ноември (сряда) от 20 ч. | Вход 6 лв.

Art club N’JOY / бул. „Васил Априлов“ 104/

Quiz Night „С лист и молив“ на чаша вино с Атанас Атанасов. Очакват Ви и награди.

С предварителна резервация във Фейсбук страницата на клуба.

24 ноември (четвъртък) от 18 ч. | Вход свободен

Културен център „Тракарт“ /бул. „Цар Борис III-ти Обединител“ 89/

Концерт на Галина Врачева – пиано /България, Швейцария/.

Програма за „Дефиле на младото вино“ – 2022

25 ноември (петък)

13 ч. – „Дионисиево шествие“, съпровождано от ансамбъл „Тракия“ и бог Дионис.

пл. „Стефан Стамболов“ пред Община Пловдив;

14 ч. – Официално откриване с участието на ансамбъл „Тракия“ и официални гости. Отваряне на първата бъчва от бог Дионис. Началото на Стария град /ул. „Съборна“ 2-4/. При лошо време на Римския стадион;

14 ч. – Начало на винените дегустации;

16 ч. – Научна Точка – Забавни експерименти с компонентите на виното /Фондация Елизиум, Стария град, ул. „Душо Хаджидеков“ 2/. Подходящо за деца до 12 години;

Очаквайте музика и танци във фестивалните локации;

18 ч. – Край на винените дегустации в Стария град.

26 ноември (събота)

11 ч. – Начало на винените дегустации в Стария град

11 ч. – Виртуална презентация „Докосване до Майстора“. Щанда на „БМ Вижън“ в Балабановата къща. /Повторение в 16:00 ч./;

12 ч. – Нарисувайте картина с вино. Водещ на майсторския клас ще бъде Филип Нигохосян. Посетете щанда в 17 ч. и се насладете на изобразителното изкуство с чаша вино. Площад Атанас Кръстев /Лапидариум/;

13 ч. – Презентация на тема „Професия Дегустатор“ с доц. Христо Спасов. Къща „Иван Черноземски“;

16 ч. – Класически концерт на Серж-Етиен Фрайтаг, баритон (Швейцария) и Андреа Йермини, пиано (Швейцария). Къща „Иван Черноземски“;

Очаквайте през целия ден във фестивалните локации изпълнения на девическа хорова формация „Евмолпея“;

18 ч. – Край на винените дегустации в Стария град.

19 ч. – Класически концерт с чаша вино, фестивал „Тримонтиада“. Първо студио на Радио Пловдив.

27 ноември (неделя)

11 ч. – Начало на винените дегустации в Стария град;

12 ч. – Класически концерт на квартет “Пезанте” – Шостакович – Квартет № 3. /Фондация Елизиум, Стария град, ул. „Душо Хаджидеков“ 2/;

14 ч. – Представяне на проекта на Съюза на енолозите в България „Създаване колело на аромати на вино от сорт Мавруд“ с Ламбрин Топузлиев. Къща „Иван Черноземски“;

18 ч. – Край на винените дегустации. До нови срещи.

Още активности по време на „Дефиле на младото вино“:

Интерактивен Радиофестивал “Тримонтиада”. Събитието ще се проведе в първо студио на Радио Пловдив /ул. „Найден Геров“ 8/. На 26 ноември /събота/ от 19 ч. и 27 ноември /неделя/ от 16 ч.. Вход свободен.

Гледайте безплатно най-новият филм за Атанас Кръстев – Начо Културата – „Сто години хвърча по камъните” в следните обекти на Общински институт „Старинен Пловдив”: „Балабанова къща“, Галерия „Златю Бояджиев“, Къща „Недкович“ /без неделя/. Работно време от 9 до 17:30 ч.

Фондация „Елизиум Пловдив“ /Стария град, ул. „Душо Хаджидеков“ 2/ Ви кани да разгледате сборна изложба „Живописни вдъхновения и посоки отвъд формата“.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!