Петата „Градина на толерантността“ ще бъде създадена в Пловдив в район „Западен“ на 16 ноември, от 15.30 ч. Инициативата на фондация „Заедно“ се осъществява съвместно с младежката организация на ОЕ „Шалом“ – Пловдив всяка есен на Международния ден на толерантността – 16 ноември, когато общностите засаждат символично 7 дървета в различните райони на Пловдив.

В събитието по традиция участват руснаци, евреи, арменци, италианци, турци и българи, а седмото дърво е за всички останали жители на града от други народности. Тази година то ще бъде засадено от украински деца. Етно градини има вече в районите „Централен“, „Тракия“, „Източен“ и „Северен“, петата ще бъде част от парк „Розариум“ до Гребната база.

От 17 ч. същия ден ще бъде официалното открита и изложбата “Един град, три религии, седем етноса – от миналото за бъдещето”, с творби на най-младите творци на Пловдив от различните етнически общности. Тя ще бъде наредена в галерия “Пловдив” на ул. “Авксентий Велешки” 20 (сградата на Общински съвет Пловдив). Деца и младежи от 5 до 18 години от различни народности, които живеят в Пловдив и региона, участваха заедно през ноември в първия си съвместен пленер. Посланието, което те отправят от българската столица на културата, е да се съхрани мостът между поколенията и примерът за мирно съжителство на етносите в Пловдив да бъде предаден от миналото към бъдещето.

banner

Основен партньор на събитието е Националната художествена гимназия “Цанко Лавренов”, чиито възпитаници също ще представят свои творби. В творческия процес се включиха и деца от Арт студио “Приключение” на украинската художничка Варвара Карнаух в гр. Хисаря. Участниците представят своя поглед към живота на общностите, свързан с историята им в най-стария жив град в Европа. Изложбата се реализира със съдействието на Община Пловдив и Дружеството на пловдивските художници. Преподавателите от НХГ „Цанко Лавренов“ – Полина Тодорова и Диана Папазова са ръководителите на пленера и изложбата. Автор на плаката за събитието е Петя Анастасова – специалист по „Компютърна графика“ в художествената гимназия.

Събитията са част от проект на Фондация “Заедно” към НФ “Култура” по Програмата за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество. Името на проекта “Един град, три религии, седем етноса” е заимствано от идеята на известния писател и сценарист Анжел Вагенщайн, който е искал да създаде музей на толерантността в Пловдив. През 2022 г. творецът чества своя 100-годишен юбилей и бе удостоен с наградата „Златен век – огърлие“ на Министерството на културата.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!