Кукленият театър отбелязва юбилея на един от знаковите си спектакли - „Вграждане“-10 години на сцена

Този четвъртък, 10.11.2022 г., Държавен куклен театър – Пловдив отбелязва 10 години от премиерата на един от най-популярните си спектакли – „Вграждане“!

Историята на Майстор Манол, вградил любимата си в моста, който строи, оживява на сцена през 2012 година под режисурата на Веселка Кунчева и е по мотиви от поемата „Мъртвата глава ми проговори“ от Мария Станкова. Със специфичната си образност и визия, дело на сценографа Мариета Голомехова, публиката е въвлечена в невъзможната ситуация на избора между обичта към любимата и безсмърното творение. Въпреки, че текстът в спектакъла е лаконичен, неговото въздействие, заедно с изключителната музика на Христо Намлиев, допълват интензивното действие на сцената. Музика, ритъм и хореография (дело на Стефан Витанов) пренасят гледащите в митологичното пространство на легендата. Спектакълът остава верен на фолклорното си начало, благодарение на консултанта-етнолог доц. д-р. Веселка Тончева, като в същото време е иновативен и съвременен. Предназначен за младежка публика над 14 години и за възрастни, спектакълът е едно от знаковите театрални събития в българския театър след 2000 година.

През годините „Вграждане“ е отличен с множество награди, сред които Награда ИКАР 2013 за куклен спектакъл; Награда ИКАР 2013 на Христо Намлиев за авторска музика; GRAND PRIX от VIII Международен куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро" в Стара Загора, където награди получават и Мариета Голомехова (за сценография), Христо Намлиев (за музика) и Христо Таков (за мъжка роля - Майтор Манол, както и награда на младата театрална критика. Освен по сцените в България, спектакълът жъне огромен успех на турне в Германия през 2016 г., където изумява както редовата публика, така и театралната критика.

„ Водещо в естетиката и прочита на Веселка Кунчева е стремежът към автентичност, което придава на легендата универсално космично звучене.“

Зорница Каменова, „Homo Ludens“, 17/2014

„Има такива спектакли – те са много редки, когато човек твори нещо мечтано и мислено. Твори го с подходящите хора, на подходящото място. Творят го всеотдайно и с талант. Тогава успехът е очакван, предвидим, закономерен.“

Пенка Калинкова, в-к „Култура“, бр. 38, 2012 г.

Banner 468 x 60 px