Над 300 деца и техните семейства с послание от Пловдив в Световния ден на мира

Деца и семейства от 7 общности, с различен произход и вероизповедание, се включиха заедно във Фестивала за децата и семейството „Синьо лято“ в Пловдив, в подкрепа на каузата за мирно съжителство и толерантност.

В спектаклите, в пленерите, арт работилниците, съвместните танцови сесии и игри на народите, редом до младите таланти от български произход, участваха деца и младежи от еврейската, турската, арменската, руската, украинската, италианската и ромската общност.

Второто издание на Фестивала за децата и семейството „Синьо лято“ 2022 се проведе в рамките на седмото издание на Етно панаира на кулинарното изкуство и бе посветено отново на най-малките жители на града. На открити сцени в парковете на Пловдив се качиха над 300 деца от различните етнически общности, които представиха музикални, танцови, театрални и циркови спектакли. Всички те твориха и танцуваха заедно, опитаха и от традиционните детски закуски от близкото минало, приготвени по оригинални рецепти на български, арменски, руски, татарски, турски и еврейски майстори-готвачи. Събитието бе уважено от представители на местната власт, дипломатическия корпус и жители на града от различни възрасти, народности и вероизповедания. По време на фестивала, който се проведе на основна локация в парк „Рибница“, публиката имаше удоволствието да гледа 17 културни програми на различни творчески колективи - професионални и самодейни, както и индивидуални изпълнения на млади пловдивски таланти. В програмата участваха и гост-артисти от Украйна.

Проектът на Фондация „Заедно“, който е част от Културната програма на Пловдив, показа отново мултиетническия облик на града, местните традиции и културното наследство на народите, свързани с историята на най-стария жив град в Европа.

Неслучайно през 2022 година панаирът и детският фестивал се реализираха под мотото „Мирен свят“.

Малките участници и техните семейства дадоха личен пример за религиозна търпимост и етническа толерантност, взаимопомощ и уважение към различията в историческите и културните традиции.

Banner 468 x 60 px