Destiny

Пловдив стана домакин на учредяването на Big Pulse Dance Alliance - партньорски алианс между 12 от най-влиятелните европейски танцови фестивали и институции

На специална пресконференция днес в Дома на културата „Борис Христов“, в третия ден от началото на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “ONE DANCE WEEK, който се осъществява от Фондация "ЕДНО за култура и изкуства” бе обявено учредяването на  Big Pulse Dance Alliance -  партньорски алианс между 12 от най-влиятелните европейски танцови фестивали и институции.

ONE DANCE WEEK e сред основателите на Алианса, обединени от една обща цел – подкрепа към съвременния независим танцов сектор, разнообразяване на програмите на големите сцени, достигане до нови публики и изграждане на eдинна мрежа от европейски танцови фестивали.

В пресконференцията участваха Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на Община Пловдив и Председател на УС на фондация „Пловдив 2019“, Асен Асенов и част от екипа на Фондация "ЕДНО за култура и изкуства” и представители на част от 12-те съучредители. Партньори в Big Pulse Dance Alliance са: Tanz im August / HAU Hebbel am Ufer (Германия), Dance Umbrella (Великобритания), Dublin Dance Festival (Ирландия), Julidans (Холандия), New Baltic Dance (Литва), ONE Dance Week (България), Torinodanza Festival (Италия), Zodiak – Side Step Festival (Финландия), Sismògraf Dance Festival (Каталуния – Испания), Международен танцов фестивал TANEC PRAHA (Чехия), CODA Oslo International Dance Festival (Норвегия) и Danscentrum Sverige (Швеция). Big Pulse Dance Alliance е съфинансиран от програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз.

„ В 3-тия ден на ONE DANCE WEEK - един от най-значимите проекти от програмата на Европейска столица на културата - Пловдив 2019 , сега част от програма „Наследство“ съм щастлив , че заедно с представителите на най-влиятелните европейски танцови фестивали и фондация „Едно“  ще анонсираме създаването на Big Pulse Dance Alliance. Пловдив е град на фестивали! Три от най-големите фестивали в България се случват именно тук. HILLS OF ROCK, който в годините преди ковид ограниченията събира 50 - хилядна публика, OPERA OPEN, с почти 3 хиляди на всеки спектакъл на Античния театър и ONE DANCE WEEK – най-големият български фестивал за съвременен танц и най-разпознаваемия в Европа. Горд съм, като заместник-кмет по култура, че учредяването на Big Pulse Dance Alliance се случва именно в Пловдив! На Пловдив му отива да е място за подобни значими събития“, каза Пламен Панов, откривайки пресконференцията.

Представителите на съучредителите на Алианса, представиха акценти от бъдещите дейности. В края на 2020 година, 4-годишният проект, подкрепен от програма “Творческа Европа” на Европейския съюз, стартира поредица от активности, насочени към развитие и укрепване на съвременния танцов сектор в Европа. На 8 април 2021, като част от програмата на Sismògraf Festival (Олот, Испания), беше даден официален старт на проекта и бяха представени първите артисти, селектирани по програмата Big Pulse Scaling Up: Oona Doherty (Великобритания), Silvia Gribaudi (Италия), Marco da Silva Ferreira (Португалия) и Amala Dianor (Франция).

Big Pulse Scaling Up ще се съсредоточи върху подпомагането на артистите да преминат от етап на продуциране на произведения за малки и средни сцени към разработване на мащабни продукции. С помощта на програмата селектираните артисти ще създадат нови творби, които ще бъдат представени в рамките на програмите на партньорските фестивали. Един от селектираните артисти, които Big Pulse ще подкрепи, е италианският хореограф Силвия Грибауди, чийто спектакъл ГРАЦИИ е част от програмата на ОNE DANCE WEEK 2021 на 24-ти октомври.

Дейностите по програмата Big Pulse Open Air имат за цел сближаване на артистите и публиката чрез създаване на смела и завладяваща хореография, която да бъде представяна само на открито.

Програмата за мобилност Big Pulse Visiting Artists ще представи възможност пред професионалистите в сектора да посещават партньорски фестивали, стимулирайки творческото развитие, културния обмен и създаването на контактна мрежа. Менторската програма на Алианса – Winter Intensives – ще се фокусира върху развитието на лидерски качества и умения за управление на проекти, както и за справяне с екологични и други извънредни предизвикателства при създаването на устойчива работна среда.

С широка партньорска мрежа в цяла Европа и чрез разнообразна програма от дейности, дългосрочната цел на Big Pulse Dance Alliance е да създаде жизнена и трайна мрежа от организации, работеща с артисти и публика, която да гарантира непрестанното развитие и устойчивост на съвременния танцов сектор.

Като съучредител на алианса ONE DANCE WEEK ще има задачата да подкрепя местната танцова общност, предоставяйки възможности за пътуване на български артисти в Европа, да копродуцира създаването и представянето на спектакли, както и да реализира мисията си да подкрепя балканските проекти по пътя им до големите европейски сцени.

 

 

Banner 468 x 60 px