Откриват изложба от III-ти Национален конкурс „Плакат – Костадин Отонов”

Изложба от III-ти Национален конкурс „Плакат – Костадин Отонов” ще бъде представена от 20 ноември 2020 г. в Балабанова къща, ул. „Константин Стоилов” 57, Пловдив.

Експозицията е организирана от НХГ "Цанко Лавренов" под патронажа на Министерство на външните работи на Република България и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив по проект „Младежки послания към света с езика на плакатното изкуство”, Компонент 3. Гражданска активност, по Наредбата за финансиране на събития в сферата на културата на община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2020 година.

Всички конкурсни плакати ще бъдат показани във виртуална изложба в официалните сайтове на:

НХГ "Цанко Лавренов" – www.nhglavrenov.bg

 и на Български културен институт-Варшава – http://bikpolska.pl/bg/

Третото издание на националния конкурс "Плакат - Костадин Отонов" е посветено на отбелязването на 75 години от създаването на ООН и на 65 години от членството на България в организацията.

Конкурсът се проведе дистанционно на два етапа на 18 и 19 юни 2020 г., а гласуването се реализира чрез специална онлайн система за оценяване в официалния сайт на НХГ "Цанко Лавренов". В селекцията участваха 59 плаката на ученици на възраст от 14 до 18 години (от 8 до 11 клас) от училищата по изкуствата към Министерство на културата.

Всички конкурсни творби бяха селектирани и гласувани от компетентно жури, в чийто състав участваха представители на: Министерство на външните работи на Република България, Министерство на културата на Република България, Областна администрация Пловдив, Община Пловдив и Общински институт "Старинен Пловдив", както и преподаватели от Национална художествена академия, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", НХГ "Цанко Лавренов", НГПИ "Св. Лука", Национално училище за музикално и сценично изкуство-Бургас, Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография, НХГ "Димитър Добрович" и утвърдени графични дизайнери.

Комисията присъди десет награди. Класираните на първо, второ и трето място ще получат стипендии при условията и по реда на Наредбата за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби. Организаторите запазват правото си да дават и допълнителни награди.

Събития на III-ти Национален конкурс „Плакат-Костадин Отонов”:

·         Изложба с плакати от третия Национален конкурс "Плакат - Костадин Отонов" беше открита на 9 юли 2020 г. от 16 ч. в галерия "Мисията" на Държавен културен институт към Министерство на външните работи на Република България, ул. "Алфред Нобел" № 2, София. Събитието беше представено официално от зам.-министърът на външните работи Милен Люцканов, който поздрави отличените ученици от конкурса. Приветствия към публиката и участниците отправиха Валери Йотов, директор на Дирекция „ООН и сътрудничество за развитие“, Снежана Йовева-Димитрова - директор на Държавен културен институт към МВнР и Светлозар Чавдаров - директор на НХГ "Цанко Лавренов". На откриването присъстваха дипломати, представители на Министерство на културата, преподаватели от училища по изкуствата в страната и гости на галерията. Присъстващите номинирани участнички в конкурса - Надежда Боянова и Нина Врачева, ученички в НХГ „Цанко Лавренов“, получиха грамоти и подаръци от г-жа Снежана Йовева-Димитрова. Всички останали участници също ще получат специални грамоти.

·         Втората изложба с плакати от III-ти Национален конкурс „Плакат – Костадин Отонов“ беше представена в парковото пространство на НДК (Лятна сцена „Kino & Bar Cabana“) в периода от 22 юли до 5 август 2020 г.

·         Видеоклип с номинираните плакати от  третия конкурс "Плакат-Костадин Отонов" 2020 г. се излъчва в част от метростанциите на Софийско метро. Автор на клипа е дипломантът Сахак Касапян, който го е създал с напътствията на преподавателя си Петър Чучулигов.

·         Първото събитие в град Пловдив беше изложба с плакатите от Конкурса върху оградата на НХГ "Цанко Лавренов". Експозицията беше показана в периода от 19 септември до 14 октомври 2020 г. и беше реализирана по проект "Младежки послания към света с езика на плакатното изкуство". Проектът получи одобрение и субсидия от Община Пловдив по Компонент 3. Гражданска активност. Основната идея на проекта е да бъдат показани конкурсните плакати на различни места в градската среда на Пловдив, с което обществеността да бъде запозната с нови гледни точки и съвременен визуален изказ, характерен за бъдещите художници.

·         В Пловдив беше организирана и втората експозиция с конкурсните плакати, които бяха изложени на оградата на НУМТИ "Добрин Петков" в периода от 15 октомври до 14 ноември 2020 г.

·         На 27 ноември 2020 г. всички плакати ще бъдат изложени в сградата на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев".

·         От 7 декември 2020 г. пловдивчани и гости на града ще могат да разгледат двадесет конкурсни плаката в Цар-Симеоновата градина.

 

 

 

Banner 468 x 60 px