Театрални самодейци играят „Вестникар ли?“ от Иван Вазов във Военния клуб с вход свободен

Пловдивската публика ще има възможност да гледа театралната пиеса „Вестникар ли?” от Иван Вазов в две ,поредни вечери на 20 и 21 ноември от 19:00 ч. в салона на Военен клуб Пловдив. Входът е свободен!

Спектакълът се посвещава на 170 години от рождението на Иван Вазов и е финансиран по Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата на община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2020 година. Събитието се провежда при спазване на действащите в страната противоепидемични мерки и 30% запълване на местата в салона на Военния клуб.

Постановката „Вестникар ли?“ е дело на Театралната самодейна трупа на Сдружение „Работилница за мечти” – Асеновград. Режисьор е Изабела Шопова. Сценографията е изработена от екип на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства - Пловдив с ръководител Станила Воденичарова. Костюми -Аргир Коватлиев, графичен дизайн - Жана Шепелява.

Пиесата на Патриарха на българската литература Иван Вазов е писана през 1900-та година, а „звучи” изумително съвременно и актуално и днес. Режисьорът Изабела Шопова споделя, че се е придържала максимално автентично към авторовия текст. Той е леко архаичен, но жив, пластичен и много български. Темата за жълтата преса преди и сега вълнува, защото „тази напаст“ е вечна. Историята, в която са заплетени Вазовите герои се поднася увлекателно и през призмата на хумора.

Бъдете с таланта на Театралната самодейна трупа на Сдружение „Работилница за мечти” – Асеновград и Вазовото слово на 20 и 21 ноември от 19:00 ч. в салона на Военен клуб Пловдив.

Театралната самодейна трупа на Сдружение „Работилница за мечти” – Асеновград е успяла да изгради изключително интригуващи персонажи, които завихрят публиката сред отношения и ситуации, в които смехът е гарантиран, както и извличането на куп поуки. Уникалните костюми и сценографски решения също допринасят зрителят да преживее пълнокръвна театрална емоция.

„В България или трябва да бъдеш вестникар, или да не си ... Туряй братко, пипер, пипер, пипер! Раздухвай фактите, усиляй краските, избирай живописни епитети, а главно води скандална хроника.”. – познато ли Ви е?!

За Сдружение „Работилница за мечти“

Трупата съществува от 2012 г., а регистрацията на Сдружението е от 2018 г. Съставът е младо самодейно формирование. Състои от около двадесет души, всеки с различна професия и ангажименти, но обединени от общ ентусиазъм и любов към театралното изкуство.

С хъс и плам възродиха самодейния театър в Асеновград, който преди десетилетия се е радвал на традиции и пълни салони. От този театър в професионалната гилдия се вливат имена като Кирил Светлов, Надя Тодорова и др.

Дейността на трупата е изцяло самодейна. В продължение на няколкото години от своето съществуване като театър са поставили успешно няколко пиеси. В избора си на репертоар се водят от мисията да са стойностни като послания, да носят морални ценности и да обогатяват зрителите в широк социален и демографски диапазон.

Във фокуса на поставяните спектакли, акцентират на първо място на качеството и съдържателността на драматургичния текст, а не на комерсиалното. В репертоара им са пиеси от български и чуждестранни автори. Поставяли са „Скачай“ от Здрава Каменова (след личен контакт с авторката пиесата бе предоставена с права, а сценографията е дело на големия художник Румен Нечев), „Младоженецът“ от Емил Манов, „Тримата мускетари“ от Марк Рехелс, „Лелята на Чарли“ от Томас Брандън, „Лятна бирария“ от Марин Маринов и др.

 

Banner 468 x 60 px