Писателят Христо Стоянов гостува в Пловдив с повече от 70 картини от личната си колекцияи най-новата си книга

Под името  „Завещанието“ , писателят и колекционер Христо Стоянов ще покаже в града под тепетата тази вечер една малка част (около 70 творби) от своята лична колекция с картини – живопис, графика и рисунки. Цялата му колекция включва над 1600 масла, 400 графики и 350 скулптури.

Идеята за изложбата в Пловдив възникна спонтанно по време на случайна среща между заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и писателя Христо Стоянов, които се запознаха  на откриването на Националните есенни изложби 2020 в Стария град . Като истински ценител, Христо Стоянов казва, че не пропуска такъв род събития.

Изложбата тази вечер ще бъде открита от Председателя на Комисията по култура в 44-тото НС Вежди Рашидов, в присъствието на многобройно гости от страната, сред които Десислава Атанасова, Димитър Главчев, народни представители от Пловдив, Таня Христева - кмет на община Габрово и много други. 

Богатата колекция, събирана три десетилетия от родения в град Габрово писател и публицист, е завещана на Габрово през май 2019 година.  Това е и причината изложбата да носи името „Завещанието”. Завещанието включва картини на стари майстори, съвременни автори - не само платна, но и прекрасни графики, рисунки и скулптурни произведения. Някои автори присъстват с цели периоди от тяхното творчество.

В Пловдив, ценителите ще имат възможността и удоволствието да видят творби на:  Владимир Димитров - Майстора, Златю Бояджиев, Светлин Русев, Максим Бояджиев, Вежди Рашидов, Сули Сеферов, Кирил Божков, Александър Райков, Тома Трифоновски, Николай Ангелов – Гари, Свилен Блажев, Веселин Дамянов – Вес, Юри Буков, Димитър Каратонев, Иван Узунов, Ивайло Мирчев, Вихра Григорова, Владимир Чукич, Иван Димов, Петър Мичев – Педро, Николай Добрев, Валентин Узунов, Христо Христов, Стоян Стоянов – Течи и Стоимен Стоилов и други.

Откриването е в  18.00 часа в Дома на културата „Борис Христов“, фоайе , ет.2. при спазване на всички противоепидемични мерки. На изложбата Христо Стоянов ще представи и най-новата си книга,  която той видя днес за пръв път, доставена директно в Дома на културата, след излизането от печат. Казва се "Записки по българските пандемии" и представлява публицистика, в която писателят изразява някои несъгласия с побългаряването на протеста и други свои мисли.

Изложбата в Дома на културата се осъществява със съдействието на община Габрово и може да бъде разгледана до 4 ноември.

Ето какво написа Христо Стоянов ден преди откриването в личния си профил в социалните мрежи: 

Притеснявам се. Утре е откриването на изложбата с картини от колекцията ни, пък се притеснявам така, сякаш ще показвам мои картини. И притеснението ми не идва от друго, а от пространството - разбира се, че не могат да се съберат всички неща от колекцията. Не бих казал, че ще покажа най-доброто, защото всичко, което се намира в нея е най-доброто. Защото това не е хоби, това е страст. В момента правя баница - това е хоби. Да изпитваш неистово нужда да се прибереш вкъщи при картините си - това е страст. Даже не това. Да искаш да се събудиш, за да попаднеш в този свят, където жена ми диша ведно с портретите по стените - това е страст. Пловдивската публика у взискателна - тя е свикнала с тежката артилерия в това изкуство. А аз трябва да подбера една малка, ама много малка част от това, което имаме. В колекцията има автори с картини от ученическите им години до днес. Това е своеобразна колекция на техни неща. Има автори, които с картините си в нашата колекция биха могли да направят самостоятелни изложби... Не искам да ги споменавам - ще им завидят тези, които имат в колекцията по-малко неща. Но не това е притеснително. Притеснително е, че ще трябва да подбера... Заради това - започвам от най-близките. Другаде - с другите... И никой да не ми се сърди. А притеснението ми идва от това, че не мога да покажа всичко... Защото няма автор, няма картина от която да се притеснявам естетически... Благодаря на всинца ви... И извинявайте...

 

Banner 468 x 60 px