Няма да има проблем при извиняване на отсъствията от училище, ако детето не отиде на преглед при лекар още в първия ден на заболяването. Личният лекар ще регистрира прегледа в деня на отиването, но ще може да извини отсъствия 2-3 дни назад. Това заяви в ефира на “Здравей, България” министърът на електронното управление Александър Йоловски. И даде конкретен пример:

„Ако едно дете е много болно и не може да го заведете в понеделник или вторник на преглед, а отидете в сряда, прегледът ще бъде регистриран тогава. Периодът на болестта обаче ще бъде да речем от понеделник до петък. Тоест, отсъствията му в училище в понеделник и вторник също ще бъдат извинени”, обясни Йоловски.

Той даде повече подробности и за Системата за сигурно електронно връчване.

banner

„Тя работи от няколко години и се ползва от над 230 хиляди физически лица. В нея има регистрирани над 11 хиляди фирми. Новото е, че по отношение на връчването на електронните фишове всички добросъвестни шофьори ще бъдат облекчени. Ще имат бърз канал, по който да получават съобщение кога имат наложена електронна глоба. Ще бъдат уведомявани със смс или имейл. Входът в системата е с всички средства за електронна идентификация, включително ПИК на НОИ и ПИК на НАП”, обясни министърът.

„Аз самият имах фиш за превишена скорост през 2021 г по време на COVID кризата. Опитвах се да ми бъде връчен на различни места. 9 патрулки молих, но полицаите или нямаха принтер или интернет. Разбрах, че съм засечен с висока скорост като ми се наложи да си подновя личен документ”, разказа още Александър Йоловски.

По думите му това ще бъде първият път, в който системите на МВР ще предоставят такъв обем данни извън системата на министерството.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!