Destiny

60/40 за почти всички фирми от 1 юли до 30 септември

24 часа 24 часа

Тя няма да важи за "Държавно управление", "Селско стопанство" и "Финанси и застраховане" Мярката 60/40 ще се отвори за почти всички фирми от 1 юли до 30 септември, като условието е те да могат да докажат 20% спад. За целта ще има ново постановление, което ще се изпрати до социалните партньори, я след това и за одобрение от Европейската комисия, обясни социалната министърка Деница Сачева пред ресорната парламентарна комисия. Вече няма да има списък с икономическите дейности. Без помощ обаче ще останат отново секторите "Селско стопанство", "Финанси и застраховане" и "Държавно управление".

В образованието и здравеопазването ще се направят изключения, но само за подсектори, които не получават държавни финансиране, обясни още социалната министърка. Новият момент ще бъде, че по схемата ще могат да се наемат и безработни служители. Те обаче задължително трябва да са регистрирани в бюрата по труда. От 1 до 15 юли пък започва кандидатстването и за новата помощ от 290 лв. на работник за автобусните компании. Тя ще е за срок от 6 месеца.

Условието е фирмите да са преустановили поне част от дейността си по време на извънредното положение или след него. Допустимо било и да са възстановили работа с непълно работно време за всички служители или за част от тях. Така, ако се прибави и помощта по 60/40, то помощта за автобусните превозвачи вече ще е в съотношение 80/20. Досега над 15 хил. фирми са поискали помощ по 60/40 за над 251 хил. работници. Националният осигурителен институт пък е изплатил над 66 млн. лв., отчете Сачева.

Banner 468 x 60 px