Атанас Бобоков обясни за бележката с имена и цифри

Специализираният наказателен съд решава какви мерки за неотклонение да наложи на задържаните братя Атанас и Пламен Бобокови, зам.-министъра на екологията Красимир Живков и още 8 арестувани за схемата с боклука и други престъпления, свързани с данъчни измами и злоупотреба с влияние, при мащабната акция на спецпрокуратурата в четвъртък.

Преди минути съдия по делото Ангелина Гергинска даде ход на съдебното следствие, предаде Novini.bg. От изявленията на спецпрокуратурата вчера стана ясно, че тя ще поиска постоянен арест за единия от двамата братя Бобокови, за зам.-министъра и още двама души. 

Според прокурорите по делото обвиняемият зам.-министър на екологията Красимир Живков е отправил заплахи към свои подчинени и към търговски дружества. Живков е в близки отношения с Атанас Бобоков от 2014 година, като зам.-министърът е издавал нотификации на фирмите на бизнесмена. С оглед на събраните свидетелски показания в РИОСВ-Плевен са назначавани хора от Красимир Живков единствено и само при одобрение от страна на Бобокови.

Според държавното обвинение има реална опасност Живков, в качеството си на длъжностно лице, заедно с останалите задържани, да повлияят на разследването. Магистратите са категорични, че престъпните деяния са извършвани повече от 5 години и обществената опасност е много висока, затова искат постоянна мярка "задържане под стража" за зам.-министъра на екологията и Атанас Бобоков.

Прокурорите по делото са категорични, че има насрочени редица експертизи, включително и в Министерството на екологията, и в случай че обвиняемият бъде освободен, той може не само да укрие доказателства, но и да окаже натиск върху свидетели. Към настоящия момент са събрани доказателства, които сочат че Живков е извършил и други престъпления, за които се събират все още доказателства, обосноваха се магистратите в съдебната зала за искането си зам.-министърът на екологията да остане в ареста. 

Всеки от арестуваните е представляван от по двама адвокати. Те не оспорват събраните доказателства и не оспорват те да се ползват в хода на делото.

Припомняме, по-рано сутринта делото бе отложено, защото защитниците на обвиняемите поискаха да се запознаят и да четат 66-те тома с доказателства. 

Защитата на зам.-министър Живков поиска той да остане без мярка, тъй като няма конкретни доказателсва за престъплението, в което е обвинен, има установен адрес, чисто съдебно минало, още утре ще бъде освободен от длъжност и няма ка да попречи на разследването. Според адвокатите му няма и доказателства за престъпление срещу здравето на хора и околната среда, защото на площадката за отпадъци не са открити опасни боклуци. 

Самият Красимир Живков заяви, че не познава никой от останалите обвиняеми, освен бившият директор на РИОСВ-Плевен, с който е имал служебни анагажименти.

Няма абослютно никакви доказателства в тези 66 тома, че Атанас Бобоков е участвал в организирана престъпна група, по начина по който го описва специализираната прокуратурта, заяви от своя страна адвокат Илиян Василев, защитаващ един от братята Бобокови. 

"Като гледах пресконференцията на прокуратурата останах с впечатлението, че не се говори нищо за отпадъци, а се показва една снимка, която е взете от моя дом. Тези имена и тези суми, съм ги взел от една книга, която се казва "Най-богатите българи". Водил съм си бележки", заяви от своя страна самият Атанас Бобоков. 

"Не мога да разбера защо по този начин трябваше да започне оплюването на бизнеса ни. Имаме производствени фирми в 8 държави. Фирмата в Северна Италия сме я купили, за да можем да използваме италианския потенциал. С това обвинение се слага кръст на производството ни. Даже и да ме оправдаете, аз няма да мога да дам работа на хората във Враца. Аз разбирам от бизнес. Все пак съм на 60 години", каза още Бобоков. 

"Тази престъпна група е много странна. Със зам.-министър Живков сме се виждали един път. Не го познавам, нито семейство му. С директора на РИОСВ-Плевен съм говорил два пъти по телефона. Никога не сме се събирали да си обмисляме предстоящите планове. Каква престъпна група сме?", попита Бобоков. 

Banner 468 x 60 px