Гергов първи в разпространения от прокуратурата списък, вижте коментара му

Срещу всяко са изписани парични суми в различни размери

Потърсихме за коментар всички живи бизнесмени, чиито имена виждаме в разпространения списък на прокуратурата във връзка с разследването на зам.- министъра на екологиятаи Бобокови, съобщиха от bTV.

Първи е едрият предприемач и фигура в БСП - Георги Гергов.

„Бобокови съм ги виждал един път през живота си, единият може би, и да ги срещна, не мога да ги позная. Тъй, че какви 150, 200, 300 млн., това са несериозни неща. Аз сега чувам от вас това нещо“, коментира Георги Гергов, БСП.

Второ в списъка е името Гриша. Гриша Ганчев предположи, че не става въпрос за него, тъй като не се познава с братя Бобокови и отказа да говори публично.

Алексей Петров също отказа коментар. 120 милиона лева стоят срещу името на оръжейния крупен бизнесмен Петър Манджуков. Той потвърди, че се познава с Пламен Бобоков и имат общ бизнес в Узбекистан.

„Отхвърлям, че имам подобни суми във взаимоотношенията си с Пламен Бобоков. Нито на някого дължа, нито някой на мен ми дължи такива суми“, заяви Манджуков. Според него този списък е старо проучване на финансовото състояние на бизнесмените - част от тях са в бившия бизнес клуб "Възраждане". Създаден е 2001 година с цел да защитава интересите на водещия бизнес в България.

Версията за оценка на финансови възможности вече се споделя от анализатори, но причината за огласяването на списъка засега е загадка.

Бившият втори в ДПС Осман Октай каза, че знае за такъв списък, но с 220 души. Според него именно те обслужвали политическия елит. „Това е списъкът на големите длъжници. От тия 220 са останали 70 актуални, които са се докопали до пари и с които братя Бобокови са имали задължението да комуникират с тях. Затова ги има и тия плюсове, че са се срещали с тях по определени задачи. Някъде на някой е трябвало да кажат, че са се срещнали с тия хора и са изпълнили задачите си с тях“, коментира Осман Октай.

Цифрите срещу името обозначават размера на кредита, получен във времената на прехода, твърди Осман Октай. Защо братя Бобокови пазят този списък?

Защото те са в периферията и не привличаха внимание, смята Октай. Анализаторът твърди, че освен списък на бизнесмени в други сейфове има и списъци на политици и магистрати. Нито един от коментиралите пред bTV бизнесмени не потвърди сумите в списъка и връзката им с Бобокови.

Banner 468 x 60 px