Студентката от Техническия университет – филиал Пловдив Антоанета Караиванова се е устремила към две големи цели в живота си.

До два месеца тя ще защити дипломна работа, за да стане инженер и ще направи най-бързите 250 загребвания със своята академична лодка, за да вземе медал от универсиадата в Бидгошч-Полша. А дотогава? Всеки ден правя по две тренировки, стажувам в най-голямата фабрика за ски в Чепеларе и пиша дипломната си работа на тема „Ситопечат в производството на ски“, разказва Антоанета Караиванова.
Дипломантката от специалността „Дизайн и печатни комуникации“ в Техническия университет – филиал Пловдив идва в Пловдив в 6-ти клас. За да тренира академично гребане. Записва се да учи в спортното училище „Васил Левски“ и за първи път в живота си се качва на единична академична лодка – скиф. На нея продължава и досега в леката категория, като се състезава за Гребен клуб „Черпоков“ – Пловдив. След спортното училище Антоанета Караиванова се ориентира към … инженерните науки в Техническия университет – филиал Пловдив. „Исках да уча нещо различно от спорта, така пред мен се откриваха нови перспективи за кариера. А и активният спорт е до време.“ – споделя тя.
В първи курс преподавателите от Техническия университет – филиал Пловдив се запознават с новите студенти и ги карат да се представят: откъде са, какво са учили, с какъв успех влизат във висшето учебно заведение. „Бях малко смутена, защото доста мои колеги бяха завършили математически и езикови гимназии, а аз – спортно училище. Оказа се обаче, че съм получила доста добри основи особено по математика. Разбрах го, когато започнахме да учим висша математика. Не беше лесно, но я разбирах, без да вземам частни уроци. И когато навлязох в специализираните дисциплини по моята специалност, тогава вече ми беше много интересно и приятно да ги уча.“ – споделя бъдещият инженер Караиванова.
Резултатите на младото момиче показват, че спортът не е пречил на учението й в университета. Както и обратното. Гребането ме учи на ред, дисциплина и воля – всички тези качества ми помагат много в инженерната ми професия, обяснява Антоанета Караиванова. По време на следването си тя живее в общежитията на Техническия университет – филиал Пловдив, получава стипендия за висок успех, а през миналата година е получила и спортна стипендия.
= Спортни резултати =
Тази година универсиадата по гребане е в Полша, град Бидгошч от 6 до 10 септември. На нея студентката от Техническия университет – филиал Пловдив ще се състезава на скиф – лека категория и на скиф – тежка категория. За състезанието се готви усилено – с двуразови тренировки през цялото лято. Преди европейската универсиада ще участва и на регата в Чехия. В момента тренирам по програма, която ми изготви треньорът на националния отбор Румяна Нейкова, за което съм й много благодарна, споделя Антоанета Караиванова. Желаният приз от универсиадата обаче не е единствен в спортната кариера на състезателката.
Тя е многократна републиканска шампионка в различни дисциплини на академичното гребане – скиф, двойка скул, четворка скул и осморка. Имам златни и бронзови медали от международни регати в Хърватска, Словения. Бронзова медалистка е от балканско първенство на двойка без кърмчия и осморка. През 2023 година тя взе участие на международна регата „Виена“, Австрия. От австрийската столица Антоанета Караиванова се завъърна с два сребърни медала – на скиф лека категория и на двойка скул лека категория при жените плюс едно шесто място на скиф тежка категория при жените.

 

banner

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space