В последните дни много българи получиха телефонни обаждания от непозната жена, представяща се за Наталия. Обикновено тя им задава въпроса от къде са. Какво се крие зад мистериозното обаждане – маркетингова цел или измама? Темата в „Здравей, България” коментира бившият началник на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев.

„Това е чатбот, който има за цел да събере активни телефонни номера на потребители от град София с маркетингова цел”, категоричен е експертът. По думите му поръчението може да идва от фирма, но и от политическа партия, предвид настъпващите местни избори.

Колев е категоричен, че подобен акт е законен и заветното „Да” не може да бъде използвано злонамерено като потвърждение на различни операции. Експертът по киберсигурност обаче препоръча в никакъв случай да не предоставяме лична информация при подобни обаждания. „С навлизането на изкуствения интелект ще има повече такива атаки. За това предупреждава Европол. Ще бъдат усложнени кибератаките”, подчерта Явор Колев.

banner

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space