Destiny

С час напред вече сме по лятното часово време

При други обстоятелства можеше да напишем, че от тази сутрин ще си стоим вкъщи с един час по-малко, а вечер ще се прибираме час по-късно. В условията на карантина това обаче едва ли има кой знае какво значение. Точно в 03:00 отново сменихме времето и вече е 04:00.

Преминаването от зимно на лятно часово време е обект на спорове на стария континент, като се очаква да се реши дали смяната да спре. Допитване показа, че в България предпочитаме лятното часово време. Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци.

С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище. Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последват примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.

Banner 468 x 60 px