Destiny

До 2 месеца трябва да достигнем пика на коронавируса

По наблюденията, които имаме от другите два коронавирус, с които сме се срещали преди години, и доколкото знаем как се държат респираторните заболявания. На мен ми се струва, че за 2 - 2,5 месеца би трябвало да стигнем пика и да започне спада. Така или иначе пик ще има. Искаме да избегнем да няма подтискащия и смазващ ефект върху здравната система. Това обяви в ефира на "Плюс- Минус. Коментарът след новините" главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

"Към момента 5 са излекуваните. Някой  от тях очакват втория отрицателен резултат. 70-80% ще оздравеят напълно. За сега имаме 4-ма много тежко болни, двама в животозаплашващо състояние, интубирани са. Там е възможно да се стигне до най-лошия изход. Това са хора от високите възрастови групи и с доста сериозни хронични заболявания", обясни Кунчев.

Той разкри, че няма сериозно болни деца - нито у нас, нито в чужбина. Това не значи, че те не могт да се заразят и да са преносители, смята Кунчев. Той отново повтори кои са хората в рисковата група - това са възрастните, тези със сърдечносъдови или дихателни заболявания, диабетиците, онкоболните.

Banner 468 x 60 px