Зам. главният прокурор Борислав Сарафов изнесе нови данни за атентата срещу главния прокурор Иван Гешев.

“Не е взривно вещество, което да е фабрично и да е произведено от армията. Става въпрос за самоделно устройство. Касае се за максимален професионализъм. Извършителят умее така да заложи бомбата, че да има отсколки. Става въпрос за устройство с широк химически състав, с 3 кг. трорил”, заяви зам.-главният прокурор.

“Единодушното заключение на всички експерти е, че се касае за концентриран и насочен взрив, като взривната вълна и осколките са били насочени от банкета на пътя към пътното платно. Става въпрос за голям брой осколки мощен взрив и много добра насоченост на взрива. Въпрос на частици от секундата е било взривът да бъде посрещнат със страничната, широка част на автомобила, а не с предната, дясна част.

banner

Именно тези частици от секундата са спасили возещите се в автомобила. Защото мнението на всички експерти, включително и на израелски експерт, който е в България и участва в огледа, е, че тези метални сачми са поставени там с идеята да пробият автомобила и бронировката и да убият намиращите се в автомобила”, допълни Сарафов и посочи, че в колата са били главният прокурор и охрана.

“Проверяваме всички версии, но е несериозно да се мисли, че е подготвено за друг автомобил. Искам дебело да подчертая, че този взрив, тези отсколки са можели да убият невинни граждани. Можело е да бъде улучена цивилна кола, която се движи в другата посока”, посочи Сарафов.

Той уточни, че още е рано да се говори за заподозрени.

“Става въпрос за електронно взривяване. Ценя мнението на израелски експерт, той посочи, че подобно нещо е много професионално извършено. Говорим за зъл гений, не някой обикновен човек”, каза Сарафов.

Това устройство може да се задейства и през интернет. Но със сигурност е имало визуален контакт, защото бомбата се е взривила, когато колата на главния прокурор се е изравнила с бомбата.

Работи се по всички версии, включително това взривното устройство да е направено от чужденци, а не от българи”, каза още той.

По думите му се изземат камери по целия път.

Сарафов още веднъж посочи, че атентатът не е срещу личността на Иван Гешев, а срещу главния прокурор и това е изключително сериозно.

По колата има доста сериозни поражения. Ако взривът беше във вратите. със сигурност щеше да има пострадали”, заключи той.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!