Управляващите се разбраха: 250 лева минимална пенсия, първият ден от болничните няма да се заплаща

В управленската коалиция се обединихме около предложението минималната пенсия да стане 250 лева от 1 юли догодина. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на брифинг в Народното събрание.

Както знаете вече, сутринта имаше политически съвет на коалицията, на който обсъдихме въпроси в програмата на коалиционното правителство още през съставянето му в началото на 2017 г. Обединихме се около решението за изпълнение на текста, който сме заложлии в коалиционната програма за повишаване на пенсиите и в случая се обединихме около решение, което ще внесем между първо и второ четене за повишаване на минималната пенсия на 250 лева, каза още Симеонов, предава novini.bg.

По думите му второто решение, което са взели и което ще материализират, е за приобщаването на децата от ниски социални слоеве към образователната система. Той поясни, че идеята е четири, пет и шестгодишните деца да бъдат задължително в детска градина, като държавата поеме разходите за такси на тази група деца. Третото, около което се обединихме, е да бъде определен и заделен фонд в размер на 70 млн. лева за изграждане на нови детски градини и училища, допълни още Симеонов. Той посочи, че четвъртото, около което са се обединили е първият ден от болничните да не се заплаща. Вторият и третият ден ще се поема както и досега от работодателите.

Ангажиментът ни е минималната пенсия да стане 300 лв. докрая на управлението, вървим в тази посока, заяви Симеонов. Попитан дали партия "Атака" е участвала в обсъжданията за бюджета, Симеонов отговори: "Атака" е изключена от коалиция "Обединени патриоти". Коалиция ГЕРБ - Обединени патриоти е запазена. Тя не е променена. Самата коалиция Обединени патриоти е променена". На въпрос защо сега обсъждат текстове от бюджета, Симеонов посочи, че към този момент са актуални поправките, които ще бъдат внесени между първо и второ четене. Искам да ви припомня съвсем човешки, че бяхме в период на избори, поясни лидерът на НФСБ.

При този бюджет трудно може да се направи индексиране на пенсиите, но ще го заложим в следващия. По думите му това ще бъде заложено в следващия бюджет. Сега това можем да направим, за да извадим тези най-бедни хора, които имат стаж и възраст. Малко от малко държавата е длъжна да им подаде ръка, защото те съставляват най-бедното съсловие от общестовто, а са работили цял живот, каза Симеонов.

Това, което мога да ви информирам, е, че различните общини имат приложен подоходен критерий за определяне на таксите към детските градини. Например по-състоятелните хора, които са с доходи над средните за страната, те си плащат пълната такса. Други, които са под определени граници на доходите не плащат и в момента, каза Симеонов и уточин, че таксата се движи между 40 и 60 лв. Няма как да не ги интегрираме тези хора, да ги изселим или да се правим, че ги няма, каза още Валери Симеонов.

Banner 468 x 60 px