Destiny

ВМРО: Според учебници Ахмед Доган е учен, а Софи Маринова е прославила България

ВМРО поиска резултатите от ревизията на учебното съдържание за неточни и манипулативни факти да бъдат оповестени от Министерство на образованието и науката (МОН). Това обяви по време на брифинг в парламента Милен Михов от ПГ на "Обединени патриоти", цитиран от БТА.

Михов приветства действията на министъра на образованието Красимир Вълчев за съдържанието на учебниците за 10 клас и настоя мерките да обхванат всички учебници и учебни помагала, одобрени от МОН. "Ние настояваме МОН да изготви доклад за осъществената проверка за учебното съдържание на всички учебници", заяви Михов.

Според ВМРО докладът трябва да бъде разгледан в ресорната парламентарна комисия и да бъде подложен на широк обществен дебат. Той припомни, че още преди десет месеца от ВМРО са поискали въпросната ревизия. Михов цитира разпоредбите на Закона за училищното и предучилищното образование, според които една от целите е съхраняване и утвърждаване на българския национален дух. От ВМРО изразиха възмущението си от факта, че в учебник на "Просвета" по предмета "Човек и общество" почетния председател на ДПС - Ахмед Доган е определен като "учен" - със съществен принос и името му стои редом с имената на Радой Ралин, Валери Петров и Георги Марков. "Любопитно е дали това е следствие на неговите дълбоки философски прозрения и занимания с философия или приноса му в хидроинженерното строителство", коментира Михов. Михов е против в учебниците да се учат музиканти като Софи Маринова, която е представена като изпълнител, прославил страната ни по света. Време е темата за учебното съдържание да бъде затворена и да се изпълнява законът, категоричен бе той. "Припомняме също така, че в учебниците съществуваха редица недомислици, свързани с османското присъствие по българските земи. В учебниците по литература имаше интерпретации, които учудват на пръв поглед. Така например в учебника по литература за пети клас "Даваш ли, даваш Балканджи Йово?" е представен като "конфликт" между непокорните българи и чуждите насилници", каза още депутатът.

Banner 468 x 60 px