Destiny

Банев пак иска да излезе на свобода

Разследваният за данъчни престъпления и пране на пари бизнесмен Николай Банев иска да излезе на свобода. Специализираният наказателен съд ще заседава по молбата му по-късно днес.

Мотивите на Банев са продължителното му задържане, което Банев и съпругата му – Евгения – също с най-тежката мярка за неотклонение, което той смята от ареста им в Ница в края на октомври. У нас те бяха екстрадирани в началото на декември, от когато на няколко пъти получиха съдебен отказ да излязат на свобода.

Максималният срок за задържане за обвиненията на Баневи – без внесен обвинителен акт, е осем месеца. Прокуратурата ги брои от първото произнасяне на българския специализиран съд, тоест оттогава са изминали малко повече от шест месеца, пояснява БНР.

Практиката на съда по аналогични шумни казуси от последната година е задържането под стража да продължава почти до максималния законов срок, а има и случаи – като този с алкохолния бос Миню Стайков, когато след изтичането му прокуратурата му повдигна ново обвинение и той продължава да е в ареста.   

Banner 468 x 60 px