Всички служители на МВР се тестват в качеството си на водачи на лични и служебни автомобили. МВР прилага подхода проверяващи и проверявани да подлежат на идентичен тест, заявяват от Министерството на вътрешните работи в отговор на запитване на БНТ относно начина, по който се осъществяват масовите проверки за алкохол и наркотици сред униформените.

От ведомството посочват, че проверката на водачи за управление на МПС след употреба на наркотични вещества и техни аналози се извършва със стандартни тестове, с които се тестват водачите в почти цяла Европа – Drug test 5000 – доказателствен анализатор. Те са производство на фирма Drager-Германия, която е избрана чрез обществена поръчка, а критериите са посочени в нея.

Редът за установяване на наркотични вещества и техните аналози при управление на МПС се определя от Наредба №1 от 19 юли 2017 г. за реда за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества или техни аналози.

banner

При наличие на изследване от кръвна проба, установените стойности са определящи пред тези от теста, е записано в Закона за движение по пътищата. Същото важи и за служителите на МВР.

До излизане на резултата от кръвна проба тече вътрешна проверка и служителят продължава да изпълнява служебните си задължения. При отрицателен резултат проверката се прекратява и не се образува дисциплинарно производство. При потвърждаване на положителния резултат или отказ от кръвна проба се образува дисциплинарна производство.

За извършените проверки е разпоредено да се изготвят ежемесечни справки, които отразяват броя извършени проверки и установените нарушения и предприетите мерки спрямо служителите.

В момента текат проверки на случаен принцип в различни структури на МВР.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!