Destiny

Изборна машина в Пловдив дефектира, горят ли гласове на избирателите?

bnr bnr

33 867 пловдивчани са упражнили правото си на глас в изборите за ЕП до 12.30. Председателят  на 16 РИК Пловдив Илиян Иванов  уточни, че избирателната активност е 11,28%.

Изборният ден протича нормално, но с по-слаба активност и с по-малко сигнали. По думите на Иванов, 5 са постъпилите сигнали за нарушения в 16 РИК – Пловдив.

Един от тях е за неработеща машина за гласуване в 42 секция в „Тракия“. Там двама граждани там са успели да упражнят правото си на глас, след което машината е дефектирала. Дошлият на място техник е установил, че устройството не може да бъде отново активирано. Съставен е протокол за казуса и  ЦИК е уведомена за него.  Иванов подчерта, че двата гласа  трябва да бъдат зачетени, но това е въпрос на процедура, тъй като протоколът не може да бъде финализиран и затова се очаква разпореждане на ЦИК във връзка  с възникналата ситуация.

Останалите четири сигнала след проверка се оказват неоснователни и РИК ги е отхвърлила.  Сред тях е сигнал за лице, разговарящо на език различен от български в секция в професионална гимназия „Битова техника“. Гражданинът обаче не е бил гласоподавател. 

Отхвърлен е и сигнал за наличие на агитационни материали в близост до  училище „Пенчо Славейков“, които се оказват на разстояние по-голямо от допустимите 50 прилежащи м. до мястото за гласуване. Отхвърлен е и сигнал за замърсени с мастило ръце на член на секционна избирателна комисия, което не е било в контакт с бюлетините.

Според Илиян Иванов  от сутринта досега са направени 127 замени на членове на секционни избирателни комисии. Той обаче подчерта като проблем масовия отказ  на членовете на комисии да донесат материалите в РИК след края на изборния ден. Той подчерта, че секретарят задължително трябва да присъства на предаването на материалите и че отказазът им от това задължение подлежи  на санкция в размер на 1000 лв. 

 

Banner 468 x 60 px