Destiny

Изтеглят от пазара спанак с татул, произведен в пловдивското село Златитрап

Българската агенция за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанак със съмнение, че е примесен с листа от татул.

Производителят му е от пловдивското село Златитрап, а замърсеният спанак, сорт Горила в пакети от половин килограм, е открит в Търговище и Костинброд. Двама души, консумирали спанака, са получили атропиново отравяне. Проверките в търговската мрежа са установили наличие на единични стръкове най- вероятно от татул. При проверката на производителя се установява, че спанакът се почиства и пакетира в нерегламентиран обект. Съставен е Акт за установяване на административно нарушение. Количеството спанак, намерено в производствения обект, е спряно от реализация. Фирмата е уведомила търговците, до които е доставяла продукцията си и е задействала процедура за изтегляне от пазара на опасната храна.

Общото количество на произведения спанак е 1775 кг. От тях в търговската мрежа са 600 килограма. Проверката показва още, че този спанак се доставя и в други големи търговски вериги в страната. Те също са проверени като им е наредено да спрат продажбата на отровния спанак. Действията по изтегляне на опасната храна и обобщаването на наличните количества продължава. БАБХ призовава всички граждани, закупили пакетирани листа от спанак от по 500 гр., сорт Горила, произведен в област Пловдив, да не го консумират и да го върнат в търговския обект, от който са го закупили. Производителят е регистриран земеделски производител и няма обяснение как татулът се е смесил със спанака. Предполага се, че това е станало по време на жътвата и реколтата.

Banner 468 x 60 px