Destiny

Стотици българи извиват най-голямото планинско хоро в света

Българи от цялата страна ще се хванат ръка за ръка, за да извият най-голямото планинско хоро в света. В народни носии няколко фолклорни ансамбъла ще затанцуват пред езерото „Бъбрека” в Рила днес по обяд.

Танцьорите ще играят под звуците на жив оркестър. Участниците ще направят опит за Гинес рекорд за най-голям жив надпис с народни костюми, като изпишат с телата си "България" на 2200 метра надморска височина. Ще бъде направен опит и за още един Гинес рекорд - за слаг лайн (ходене по въже) между два балона.

"На най-голямото планинско хоро в Рила ще се хванат танцьорите от седем ансамбъла, облечени в носии от различните етнографски области на страната, с идеята да пресъздадат колорита и разнообразието на родния ни фолклор", обясни пред „Дарик“ Пламен Мирянов от фондация „Нашият дом е България”: „Около 300 души ще се качат на поляните и това ще бъде един невероятен спектакъл на цветове, фолклорни костюми, танци и емоция. Едно е хората да танцуват с обикновените си дрехи и съвсем друго е да са с традиционните костюми. Това за мен е много амбициозно и специално“, каза Мирянов. Танците ще бъдат под съпровода на жива музика. „Нямаме право да разполагаме никаква озвучителна музика горе и затова ще идват музиканти. Ще има оркестри на живо, за да се поддържа ритъмът на танци“, посочиха още организаторите. Танцьорите ще направят опит да поставят Гинес рекорд, като изпишат с телата си „България”. „Имаме идея да направим жив надпис България. Всички хора с носии да влязат в една оградена зона, с която се изписва България и да снимаме това от дрон. Това ще е най-големият жив надпис, правен някога в България. Ще има много силни усещания“, обясни още Пламен Мирянов. При добра прогноза ще се проведе и свободен полет с балоните на Клуб Адреналин, като организаторите имат идея да качат на балоните само хора в неравностойно положение.

Banner 468 x 60 px