Destiny

Отчетоха най-ниското ниво на контрабандата на цигари за последните 11 години

Контрабандата на цигари е спаднала под 6% през първите три месеца на годината. Това показва изследване на петте големи тютюневи компании представено днес пред премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Валентин Радев и заместник-главния прокурор Иван Гешев, съобщи БНТ.

Според изнесените от тютюневите компании данни контрабандата в момента е 5,8 на сто, което с 0,8 процентни пункта по-малко от края на миналата година. Това е най-ниското ниво на незаконна продажба на цигари за последните 11 години. Рязкото увеличение на контрабандата започна през 2010 г. след като финансовото министерство реши да увеличи значително нивото на акциза върху тютюневите изделия. Тъй като косвеният данък формира близо 70 на сто от продажната цена на цигарите, това доведе до голямото им поскъпване и съответно увеличи рязко незаконните продажби. Така през 2010 г. нивата на контрабандните цигари достигнаха 34 на сто, в някои от пограничните райони заемаха 90% от продажбите.

Въпреки ниските нива в момента, има градове, в които контрабандата остава висока. Така например към края на март тази година най-много незаконни продажби е имало в Свиленград, Асеновград и Димитровград. В София контрабандата е под средната, а най-ниска остава в Габрово, Ямбол и Бургас. Според изнесената днес информация когато говорим за незаконни продажби на цигари, говорим за една много добре организирана нелегална дейност.

"Накрая като се тегли чертата е повече спокойствие за гражданите, и повече приходи в бюджета и възможност да се повишава нивото и стандарта на живот. Нямаме никакво намерение да отстъпваме точно обратното и сега ще видите в горивата също ще изсветлее", заяви след представянето на данните премиерът Бойко Борисов.

Banner 468 x 60 px