Destiny

Кметът на Шарково: Човешкото гробище е нищо пред това на убитите животни

"Човешкото гробище в селото не изглежда така зловещо, както масовият гроб на избитите животни. Хората са съсипани, имахме над 1500 животни, останаха само 160-те козички на баба Дора. Но и те ще бъдат избити, няма как, щом има още огнища в нашия край", сподели пред 24 часа кметът на ямболското село Шарково Иван Апостолов.

Днес в селото пристигнаха около 100 доброволци от Бургас и региона, коити се обявиха в защита на фермерите, чийто животни масово се убиват заради открити огнища на чума в района. В селото пристигна и лидерът на БСП Корнелия Нинова, а по-късно на страницата си във фейсбук написа, че е говорила с главния прокурор Сотир Цацаров.

"Помолих МВР да оттеглят полицаите, за да не се стига до сблъсъци. Пускаме спешно жалба до Прокуратурата, с която искаме спиране на заповедта за избиване на животните. Тук съм с народните представители от региона и няма да си тръгнем, докато не се изясни истината", публикува Нинова.

Кметът Апостолов уточни, че към 15,30 ч. доброволците, пристигнали рано сутринта в Шарково, започнали да се разотиват. В селото е пълно с ветеринари и жандармерия, хората плачат, трагедията е голяма, разказаха местни. Според кмета Апостолов са избити няколко стада овце, като най-голямото било от 800 животни, собственост на местен животновъд. Дано поне увеличат обезщетенията за пострадалите стопани, допълва кметът на Шарково

Banner 468 x 60 px