Destiny

Няма пряка заплаха за България след ударите в Сирия. Призоваваме за намялване на напрежението

Използването на химическо оръжие е военно престъпление, разглеждаме еднократната военна операция в Сирия като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия. Целите са подбрани прецизно, така че да няма цивилни жертви. Изразяваме загриженост от нарастващото напрежение.

Подчертаваме, че единственото решение за Сирия трябва да бъде политическо. Това каза на специален брифинг в Министерски съвет министърът на външните работи Екатерина Захариева след проведеното при премиера Бойко Борисов извънредно заседание, предава novini.bg. На заседанието участие взеха още министърът на отбраната Красимир Каракачанов, вътрешният министър Валентин Радев и ръководителите на службите за сигурност. Тема на разговорите е била ситуацията след последното развитие на конфликта в Сирия.

 "Преди малко премиерът се чу с временно управляващия посолството ни в Дамаск, който заяви, че ситуацията е спокойна. Няма засегнати българи. Няма и засегнати цивилни обекти. Това е еднократен военен удар, насочен срещу бази, в които се съхранява химическо оръжие. Нашето мнение е, че това трябва да остане еднократна военна операция", обяви Захариева. "Решително осъждаме използването на химическо оръжие и тази военна операция е насочена точно срещу това, но тя трябва да остане еднократна. Призоваваме за намаляване на ескалацията на напрежението. Призоваваме и всички страни, особено сирийския режим, да преустанови всякакви действия, нарушаващи международното хуманитарно право", каза още вицепремиерът. 

"Поддържахме връзка с нашите партньори и имахме яснота за ударите. Няма конкретна заплаха за България. Виждате, че тези удари са нанесени срещу военни цели и неслучайно няма цивилни жертви. Предполагам, че Русия също е била предупредена и не очаквам да има военен отговор от нейна страна. Призоваваме още веднъж за намаляване на напрежението и за решаване по дипломатичен път на тази криза", повтори външният министър. "Няма конкретна заплаха за България", категоричен беше и военният министър Красимир Каракачанов.

 "Поддържаме връзка и засега няма информация за надигаща се бежанска вълна. Това е еднократна военна операция, която има за цел да предупреди Дамаск. Няма пряка заплаха за България", добави той.

 

Banner 468 x 60 px