Destiny

Туск с много силна реч на български! Започна със стих на Иван Вазов, нарече ни потомци на Спартак и сравни председателството ни със Стоичков!

Туск с много силна реч на български! Започна със стих на Иван Вазов, нарече ни потомци на Спартак и сравни председателството ни със Стоичков! Blitz

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изненада всички, започвайки речта си по случай председателството със стиха на Иван Вазов „Отечество любезно, как хубаво си ти!” Той го изрецетира на правилен български и след това продължи и самата си реч на български.

 Думите му бяха изключително силни, емоционални и не лишени от чувство за хумор:

 "Като поляк добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите да постигнете тези европейски успехи за вашето отечество. Никой не ви е дал нищо даром. По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и играта му в сериала „Игра на тронове”, отколкото с поезията на Вазов.

 Историята на Балканите е по-интересна и по-драматична, отколкото „Игра на тронове”, макар в нея да няма тронове. Стабилност, сигурност, благоденствие – това заслужават хората в целия този регион. Добре, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, вие, които не сте загубили знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и трудна задача – да се поднови европейската перспектива за целия регион.

 Ето защо вярвам, че вашето председателство, ще е толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичковв в световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски войн, ще се справите“, каза Туск. 

Banner 468 x 60 px