Destiny

До 5 години затвор за проповядване на радикален ислям, решиха депутатите

Затвор от 1 до 5 г. и глоба до 5000 лв. заплашват всеки, който проповядва радикален ислям. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс, внесени от "Обединени патриоти", съобщи 24 часа. Те бяха подкрепени от 88 депутати от ГЕРБ, ОП и 1 червен. Против гласуваха 22-ма, основно от ДПС. А 50 от БСП и "Воля" се въздържаха.

Под наименованието радикален ислям в НК се записва: идеология, която пропагандира някоя от следните идеи - създаване на ислямска държава (халифат); предимство на законите на шириата пред светските; насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведение; насилие във вид на свещена война, джихад. Санкцията ще важи и за тези, които проповядват и друга идеология, която използва верски убеждения за политически цели или пропагандира промяна в съществуващия конституционен и правов ред, гласят още промените.

Затвор от 1 до 4 г. и глоба от 5 до 10 хиляди пък грози онези, които насилствено принуждават други да носят религиозно облекло, каквото са бурките например. Ако става въпрос за повече хора, зад решетките може да се лежи и до 6 г. От ДПС обявиха, че предлаганите промени в НК са ксенофобски. Не може да криминализирате исляма и да не правите разграничение между религия и идеология, заяви Ахмед Ахмедов. Настройвате цяла група от българската общност, която изповядва исляма, допълни го Джейхан Ибрямов и обяви, че се накърнява достойнството му. Предлаганите текстове нямат отношение към турската диаспора в България, при вас такива прояви няма. От демокрацията насам ДПС изобщо не е в тази линия, обърна се към тях Станислав Станилов от ОП. И обясни, че промените целят да предотвратят проявите на тероризъм, каквито имаше в Европа последните години.

Banner 468 x 60 px