Destiny

Изтеглиха незаконно 600 000 евро от българска фирма

Рекордната сума от 600 000 евро - с толкова пари, чрез интернет, е била измамена българска фирма. През изминалите дни милиони потребители получиха имейли от кредитна институция,  в които се казва, че дължат пари и ако не ги платят – ще бъдат предадени на прокуратурата.  Чрез подобни имейли – достъпът до всички данни на компютъра става лесен за хакерите. В това число и пароли и IBAN на банкови сметки. И така стотици хиляди левове не стигат до правилния получател. 

„Има опасност да бъде открадната информацията, която се съдържа на компютъра – пароли за различни приложения, електронна поща. Да кажем, че счетоводителка оставя в обедната си почивка отворена сесия към сайта на банката и включен електронен подпис към компютъра. Тогава, след като компютъра е заразен, нарежда пари по банкови сметки на мулета, които впоследствие биват изтеглени. Това е много популярна схема”, обясни в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия комисар Явор Колев - началник отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП.

И даде пример с българска фирма, на която по този начин са изтеглили 600 000 евро или 350 000 паунда. Това са фирми от Топ 100 на българския бизнес. А схемата е проста – подменя се електронната поща и IBAN-а на сметката, към която се превеждат парите. 

"Такива вълни се осъществяваха няколко пъти от началото на годината”, каза още комисар Явор Колев и припомни случая с мейлите, че сте длъжници на НАП и сте предадени на съдия-изпълнител. 

„Това съобщение е начин да се принуди потребителя на интернет да го отвори, да зарази компютъра и да го направи част от бот-нет мрежа, в която компютърът се използва с други престъпни цели и се краде цялата информация. Само българският мейл сървър abv.bg вчера е филтрирал над 500 000 такива спам съобщения”, разкри схемата комисар Явор Колев.

Banner 468 x 60 px