Цацаров: Трудно ще стигна до положение, при което ще изпия две водки и ще се снимам в YouTube

Главният прокурор Сотир Цацаров говори пред журналистите, след като беше изслушан във Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, предаде Novini.bg.

"Едва ли в момента най-големият проблем на България се казва Мирослав Боршош. В момента проблемът на България е Бяла. Изказвам съболезнования на близките на загиналото момче. Това, че прокуратурата повдигна обвинение за убийство, няма да им го върне момчето. Сигналът, за да започне работа ДАНС по случая НДК, е подаден от служител на двореца, но не се казва Оли Груева. Тя също ще бъде разпитана. Наблюдаващите прокурори са установили нейни твърдения в медиите, по силата на които, заявява, че е сигнализирала вицепремиера Томислав Дончев. Сигналът е подаден на 7 февруари. На 20 февруари ДАНС е изпратила първата си сигнална справка до Прокуратурата. На 21 февруари я изпратих на Софийска градска прокуратура на Специализираното звено "Антикорупция“, възложена бе допълнителна проверка на ДАНС, образувано бе досъдебно производство“, разкри Цацаров.

На въпрос дали премиерът ще бъде разпитан по случая с НДК главният прокурор отговори: "Това ще преценят наблюдаващите прокурори. Ако преценят, няма никаква пречка да бъде разпитан. Могат да бъдат привлечени и други обвиняеми по случая. Не ме карайте да правя изводи дали е застрашено Председателството. Работим само в сферата на Наказателния кодекс. Дали е застрашено то, е проблем на вниманието на правителството. Въпросът е политически“, каза още Сотир Цацаров.

"НДК не е сценарий, какъвто имаме при ЦУМ-гейт. Този сценарий е насочен срещу мен. Не мисля, че ЦУМ има нещо общо с това, което се случи на Георги Гергов в неговата партия. Този сценарий е на много хора, за които действията на прокуратурата са неудобни, включително и на хора в сферата на енергетиката. Част от тях са близки до партията на Корнелия Нинова. Част от тях нямат никакво отношение към нея, но имат крупни икономически интереси в областа на доставката на енергия. Госпожа Нинова е достатъчно умна, за да не бъде изпълнител на този сценарий. Няма да чуете повече от мен по темата за ЦУМ-гейт. Не искам да падам до тяхното ниво. Аз не олицетворявам съдебната система. Не искам да стигам до нивото на хората, които са сътворили този сценарий. Трудно ще стигна до положение, при което ще изпия две водки и ще се снимам в YouTube", завърши главният прокурор.

Banner 468 x 60 px