Destiny

Турист вика спасители да му носят раницата в Пирин, болял го кракът

Турист извика планински спасители да му носят раницата в Пирин, защото го боляло коляното. Сигналът от бил подаден около 20 ч, като по това време планинарят бил на Тевното езеро. Оплакал се, че има стара травма на крака и трудно върви, а раницата му тежала. Твърдял, че щом има планинска застраховка, трябва да му окажат помощ.

"Ние не сме шерпи, за да носим багаж! Казахме му да остане на хижата да пренощува, а на сутринта щяхме да отидем до там и да му помогнем, защото случаят не е спешен. Той обаче е бил категоричен, че няма да остане и трябва да се прибира", казаха планински спасители от Банско. Въпреки че сигналът не бил за спешен инцидент, те тръгнали през нощта, зад го пресрещнат, защото той казал, че ще върви към хижа "Демяница".

Четирима спасители с носилка тръгнали през нощта, за да го пресрещнат. Вървели до около 1,30 ч, но никъде не го забелязали. Телефонът му пък бил изключен и нямало връзка с него. "Опитахме през тел.112 да го локализираме някъде, но се оказа, че не е възможно. Продължаваме да го издирваме", допълниха от ПСС. Оттам недоумяват защо туристът не е останал да пренощува на хижата и е тръгнал сам през нощта.

"Това, че човек има планинска застраховка, не означава, че може да ни вика като носачи на багаж или пък, за да му осигуряваме превоз. Ако през това време друг има нужда от спешна помощ, какво правим?", ядосват се спасителите.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6311139

Banner 468 x 60 px