Destiny

Прекратено е дело срещу бъдещия МВР министър Калин Стоянов

Делото срещу кандидата за вътрешен министър Калин Стоянов е било прекратено преди месеци. Той бе обвинен в края на 2021 г., че като директор на ГДБОП е упражнявал принуда върху прокурори по разследването за изтеглените с чували 53 млн. лева, предвидени за строежа на АМ "Хемус", съобщава "24 часа".

Шефът на ГДБОП бе подведен под отговорност от Софийската районна прокуратура. Според обвинението той карал прокурори от Софийската градска прокуратура, която гледа делото за АМ "Хемус", да приемат условията на адвоката на обвиняемия Борислав Колев. Той настоявал да даде обяснения по случая с изтеглените 53 милиона лева за строителството на "Хемус", срещу което обвинението му да бъде променено в по-леко, мярката му "домашен арест" да не бъде протестирана и в началото на януари да получи разрешение да пътува извън страната.

Наблюдаващата прокурорка тогава заявила, че подобни уговорки са в противоречие със закона. След това се провела среща на наблюдаващите прокурори с разследващите служители от ГДБОП и директора. Именно за нея бе обвинен Стоянов, като се твърдеше, че е говорил с неподходящ тон и е казал на една от обвинителките, че слага край на разследването и ще й се търси отговорност.

Още тогава Стоянов отрече обвиненията. "Категорично заявявам, че по никакъв повод и по никакъв начин не съм оказвал натиск върху прокуратурата да върши каквото и да било и не съм използвал обидни думи срещу тях", каза тогава той.

След продължило около година разследване делото е прекратено, тъй като е установено, че Стоянов не е принуждавал никого.

 

Banner 468 x 60 px