Приехме 5 от 12 важни законопроекта. Приеха се важни законопроекти, символните обаче останаха на заден план”. Това заяви пред БНР служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

По думите му всички тези законопроекти са минали през широки обсъждания:

“Според мен се получиха добри. Ще прегледаме още веднъж дискусиите в парламента, за да видим дали има нещо, което можем да нанесем. В по-голямата си част тези дискусии бяха доста несъдържателни от гледна точка на това, че те спряха на първо четене. Ще направим преглед на всичко, което се каза, но като цяло мога от сега да заявя, че законопроектите ще бъдат същите или поне същите ще предложа на Министерски съвет, който трябва да реши дали да ги предостави на вниманието на Народното събрание”.

banner

Това са тежки политически решения, зад които трябва да има политическо мнозинство, подчерта той в интервю за предаването “Преди всички”. Зарков добави, че през следващите 2 месеца ще се занимава с работа, която по-пряко касае и гражданите.

От ГЕРБ визия за съдебна реформа не съм чул, посочи правосъдният министър относно позиция на председателя на бившата вече правната комисия Радомир Чолаков. Няма лошо да се дискутира и пита, но тези въпроси стоят на масата от 15 години, подчерта той.

Трябва политическо решение – ясно да се каже какво искаме да направим като държава, а след това се организира написването на закона и детайлите, категоричен бе Крум Зарков. По думите му представеното в МС, по което е работено от 2 правителство, е най-доброто, което е правено досега.

“Не стигна воля, а не време, за да бъде приет”, подчерта той.

Законът беше приет с огромно мнозинство в НС, припомни министърът и добави: “Те трябва да решат какво искат. Не да приемат всичко накуп и след това да питат. Народните представители трябва да поемат отговорност”.

“Според нас решение на този проблем се крие в това да може човек, който нито преди разследването, нито след разследването зависи, ако щете формално, от главния прокурор, който ще бъде евентуално обект на това разследване”, обясни той.

По думите му тези закони, освен всичко друго, бяха включени в ПВУ. Това беше един от аргументите, подчерта Зарков и припомни, че в началото на този парламент всички парламентарни групи заявиха, че основен приоритет са законите по плана.

“Аз не съм съгласен хората да четат подобни статии, докато чакат по опашките по Шенген”, категорично заяви той. Нидерландия, в последствие Австрия, заложиха и добър доклад за България по европейския хоризонтален механизъм за върховенството на закона, за да вдигнат своето вето, посочи правосъдният министър.

По думите му този механизъм няма да промени и подобри цялостното функциониране на прокуратурата, което обаче не значи, че не трябва да се направи:

“Никога не съм твърдят, че с приемането на този закон всичко, свързано с прокуратурата, се решава. Не е така. Тези въпроси имат други решения. Има известни елементи от тях и в този закон, но не свързани с механизма. Има няколко проблема. Голямата сила на прокуратурата идва от 2 места – монопол на това кое става общоизвестно и как , другото – монопол дали ще се образува досъдебно производство или не”.

Понякога има типично фанфарно мероприятия, изтъкна министър Зарков и добави:

“Може да направим и черната книга на прокурорските акции, които са започнали много шумно, създали са големи дебати, политически сътресения, промени на министри или друго и накрая свършват по този начин. Винаги съм бил привърженик на тезата, без значение кой е главният прокурор, че прокуратурата говори след осъдителните присъди, не преди това”.

Според него този механизъм не може да накарана прокуратурата да работи, но да носи отговорност. Тя трябва да бъде накарана да работи чрез механизмите за отчетност, чрез ВСС и по правилата, които съществуват, но не се прилагат, обясни той.

“Понякога се действаше неправомерно показано с очевидно други цели, а не целите на наказателното преследване. Не всичко може да бъде законодателно решено. Нито един закон може да бъде предпазен от този, който го прилага”, коментира Зарков. Има отговорност и на начина, по който законите се прилагат, подчерта той, визирайки и ВСС, и главния прокурор.

“От една страна човешките права са недостатъчно защитени, наказателното преследване е недостатъчно ефективно или прекомерно показно, и в крайна сметка тези, на които не са защитени правата, плащат от джоба си за тези акции”, изказа мнението си той.

“Бяхме изправени пред много тежка конституционна криза, но тя не е преодоляна, а смекчена”, каза министър Зарков и подчерта, че ситуацията, в която се намираме, не е нормална.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!