План-сметката за изборите, която Централната избирателна комисия (ЦИК) е съгласувала вчера, е 12 милиона лева, съобщи в предаването „Тази сутрин“ по bTV Росица Матева – заместник- председател на комисията.

Предстои тази план-сметка да бъде одобрена днес от Министерския съвет, посочи още тя и уточни, че в нея се предвиждат разходи не само за ЦИК, но и за всички останали органи на държавата, които са ангажирани с организацията на избори, като общини и Министерство на външните работи.

Росица Матева отбеляза още, че има промяна в броя на мандатите в няколко района. 240 мандата, колкото е нашият парламент, трябва да бъдат разпределени според последното преброяване, обясни тя. Промените са в десет района, в шест от тях мандатите намаляват с по един, в три района се увеличават с по един мандат, а в София – 23 МИР, се увеличава броят с три мандата.

banner

„За две календарни години на практика това ще са шестите избори, които организираме. На 21 ноември беше новият избор за президент – това е отделен вид избор. Има предизвикателства сега, вследствие на измененията на Изборния кодекс, трябва да се организират по различен начин някои от дейностите по изборите“, посочи зам.-председателят на ЦИК.

Тя увери, че вече са получили график от печатницата на БНБ как ще бъде доставена хартията за машините – до 15 март ще бъдат доставени 10 хиляди ролки, до 25 март – още 10 хиляди ролки. Хартия ще има, избрали сме дизайна, определена е защитата, каза Росица Матева.

„Разписката, която излиза от машината от гласуването, би трябвало да има по-различни реквизити, от тези, които бяха досега и ще се нарича бюлетина от машинно гласуване. Иначе самото гласуване с машината като начин няма да се промени. Ще се гласува по същия начин, просто документът, който ще се отпечатва, ще се нарича бюлетина“, обясни тя.

Зам.-председателят на ЦИК каза още, че в чужбина няма някакви съществени промени, които касаят избирателите. „Единствената промяна е при образуване на секционни избирателни комисии, където Министерството на външните работи трябва да предлага за попълване на незаетите места само служители, които са на трудово или служебно правоотношение с българската държава“, отбеляза Росица Матева.

Вчера президентът Румен Радев издаде указ за разпускане на 48-ото Народно събрание и насрочване на предсрочни парламентарни избори на 2 април тази година. Държавният глава издаде указ и за назначаване на служебно правителство с министър-председател Гълъб Донев от 3 февруари.

Първото заседание на служебния кабинет ще започне в 15:30 часа днес. Кабинетът ще разгледа и приеме план-сметката за разходите/трансферите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 2 април 2023 година.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!