Европа трябва да има ясна и единна политика за начина, по който да опазва външните си граници. Това посочи вътрешният министър Иван Демерджиев, цитиран от пресцентъра на МВР, по време на международна конференция в София на тема „Ефективно управление на външните граници на ЕС“. По думите на Демерджиев охраната на външните граници е обща отговорност, която следва да бъде осъзната и поета от всяка държава членка.

Фокус на форума, който се провежда днес в София и е организиран от МВР, е поставен върху защитата на външните граници на ЕС като ключов приоритет за предотвратяване на увеличаващата се нелегална миграция, вторичните движения и наред с това – борбата с контрабандата на мигранти. 

В конференцията участва министърът на вътрешните работи на Румъния Лучиан Николае Боде. Видеообръщение към делегатите отправи министърът на вътрешните работи на Италия Матео Пиантедози. В събитието се включиха 63-ма участници, представители на 25 държави членки на ЕС и асоциирани към Шенген страни, агенциите Фронтекс, Европол и EU-Lisa.  

banner

По време на форума министър Демерджиев изтъкна предприетите от страна на ЕС действия за постигане на устойчивост по отношение на миграционните предизвикателства, сред които подсилване на законодателната рамка чрез нови инструменти за управление на външните граници, засилени мандати на Фронтекс и Европол, постигане на оперативна съвместимост. „Някои от тези инструменти вече работят успешно, за други все още е необходимо постигане на общо европейско разбиране. Европа трябва да има ясна и единна политика за начина, по който да опазва външните си граници. Това е обща отговорност, която следва да бъде осъзната и поета от всяка държава членка“, подчерта българският вътрешен министър.

Делегатите в конференцията се обединиха около виждането, че ефективната защита на външните граници на ЕС трябва да продължи да бъде ключов приоритет в европейския дневен ред. Отчетено бе, че ефикасната превенция има нужда от средства и може да бъде допълнително засилена, ако Европейската комисия разгледа възможността за финансова подкрепа за поддържане и модернизиране на физическата и техническа инфраструктура. 

Представена беше серия от мерки за предотвратяване на нелегалните преминавания, като предпоставка за ограничаване на вторичните движения в рамките на ЕС. В този смисъл бе подчертано, че по-доброто полицейско сътрудничество, директните контакти, обменът на информация и опит в реално време между правоохранителните органи ще допринесе за по-ефективен контрол и противодействие на контрабандата на мигранти по целите миграционни маршрути. Отчетено бе, че приносът на държавите членки е ключов за успеха на всяка една европейска инициатива в областта на управлението на миграцията като цяло.

БТА припомня, че по данни на МВР през 2022 г. са задържани общо 16 767 граждани на трети страни. На вход на държавната граница са установени 2298 души, а на изход без регистрация – 2377. Във вътрешността на страната са заловени 12 092 души, като преобладават граждани от Афганистан – 50,3% и Сирия – 35%. Спрямо общия брой на задържаните през същия период на 2021 г. (10 799) се отчита 1,6 пъти увеличение.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!