Destiny

Демерджиев за акцията в Стамболийски: МВР ще участва активно в разследването на корупционни престъпления

По време на акцията в Стамболийски са задържани повече от едно лица. Има събрани множество доказателства. По случая се работи от септември. Това е пътят и начина да се работи за противодействие на корупцията, заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на заседанието на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС, предаде репортер на Novini.bg.

Той добави, че е отнета компетентността на ГДБОП да се занимава с разследване на корупция и на магистрати. "Това е тревожно. Не може прокурори да разследват магистрати. Вършенето на тази дейност от различни институции ще подобри разследването на този род престъпления. МВР ще участва активно в разследването на корупционни престъпления", допълни той.

Част от питанията към него са за дейността на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет във връзка с наводнените села в Пловдивско през месец септември тази година, както и случаите с нелегални мигранти от последните дни.
„След встъпването ми в длъжност, като министър обърнах особено внимание на дирекция „Вътрешна сигурност“. Тя се занимава с порочните практики в системата. Дадени са разрешения за използване на 24 специални разузнавателни средства, в резултат на което бяха сменени някои директори в „Гранична полиция“, факт са и редица успешни реализации“, обясни вътрешният министър.

Преди това от ГЕРБ-СДС го попитаха дали има замесени служители на Гранична полиция в трафика на хора в страната.

„До сега 3824 са започналите досъдебни производства, свързани с трафика на мигранти. Едва 158 са ефективните наказания или само 5% от случаите“, стана ясно от думите на Демерджиев. Вътрешният министър отчете, че залавянето на трафикантите става все по-трудно, защото те стават по-изобретателни. Освен това, заловените трафиканти често биват освобождавани от съда на другия ден. Той разкри, че налагането на парична глоба не е достатъчна мярка, тъй като тези хора продължават с криминалните си деяния, след като бъдат освободени. Наблюдава се и друга тенденция – трафиканти от цяла Европа идват у нас, за да вършат престъпната си дейност и даде пример със случая със скъпия автомобил, използван на трафик на мигранти.

Министър Демерджиев настоя за техническото обезпечаване на служителите от "Гранична полиция", за да се гарантира сигурността им, а и да се подобри дейността им. За тази цел, освен от ЕС, се налага да се отдели финансов ресурс и от държавния бюджет.

„Ние нямаме автомобили, които да развиват 240 км/ч на магистралата, за да се борим с трафикантите. Налага се и ние постоянно да променяне тактиката си, за да противодействаме“, уточни той. Министърът на вътрешните работи настоя да се промени законодателството, така че да се завишат наказанията за този род престъпления.

„За нас е важно, когато изискваме от нашите служители да пазят външната граница на ЕС, те да са добре обезпечени, най-малкото като колегите си от Фронтекс, с които работят заедно“, подчерта вътрешният министър.

„Гръцкото и българското преградно съоръжение на границите са несравними. Многократно обсъждаме с експертите да се сложат някакви сензори, тъй като то е лесно преодолимо и не успява дори да забави мигрантите. Вследствие на комуникацията и взаимодействието с турската страна, натискът на мигрантите намаля значително, посочи Иван Демерджиев и онагледи думите си с информацията, че ако до скоро е имало по 1600 опита на ден за преминаване на границата ни, сега те са до 400.

На въпрос за организацията на работата на патрулите по противодействие на престъпността, вътрешният министър обясни: "Аз толерирам използването на личното оръжие или всякакви средства за противодействие на престъпността, по протокол".

Banner 468 x 60 px