Румен Радев: В нашата съседка от десетилетия се насажда агресия срещу България и срещу българите

"В нашата съседка от десетилетия се насажда агресия срещу България и срещу българите.

Когато имахме огромен натиск да допуснем безусловно Република Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС, аз тогава два пъти наложих вето и повдигнах темата пред ЕС за правата на македонските българи, че техните права първо трябва да бъдат гарантирани чрез вписване в конституцията на страната и след това да се отваря пътят за преговорите. Тази позиция беше отстоявана до последно. Благодарение на лидерството на френското председателство и на президента Макрон тя стана факт". Това каза президентът Румен Радев.

Трябва да се разбере от държавното ръководство на Република Северна Македония, от обществото в нашата съседка, че пътят към Европейския съюз минава през признаването и уважаването на правата на македонските българи, на нашето културно-историческо наследство. Това е единственият начин гражданите на Северна Македония да поемат по пътя, по който са изразили многократно, че желаят да вървят, разбира се, с уважение към нашата обща история и общи дълбоки исторически корени, подчерта Радев.

Българският парламент има да свърши важна работа сега този парламент, а не следващия. Има закони, които трябва да се приемат сега, а не през лятото, когато ще бъде изключително късно, посочи Радев.

Banner 468 x 60 px