Решено: Отстъпката от 25 стотинки за бензина и дизела продължава поне до Нова година

Кабинетът одобри отпускането на допълнителни 38 млн. лв. за мярката за компенсиране на цените на бензина и дизела за частни леки коли, съощи Министерският съвет.

Със свое постановление правителството одобри изменение и допълнение на ПМС № 205 от 2022 г. за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на финансите за 2022 г. в размер на 38 000 000 лева, гласи съобщението.

С допълнителните средства ще бъде осигурена непрекъсваемост на изпълнението на програмата за изплащане на компенсациите на физическите лица, крайни потребители на моторни горива, по мярката на правителството за 0,25 лв. компенсация за литър гориво при зареждане на бензиностанция. Съгласно Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., администрирането на компенсацията се извършва от Националната агенция за приходите в срок до 31 декември 2022 г. включително, съобщиха от Министерски съвет.

За отстъпката досега бяха отпуснати 150 млн. лв., които са на привършване. Според последните данни на МФ към 10 ноември бяха похарчени 130 млн. лв., а скоростта, с която се усвояват тези средства е около 1 млн. лв. на ден. Без допълнителните средства парите щяха да свършват около 5 декември. С отпускането на тези 38 млн. лв. мярката ще е поне до Нова година, а е възможно и след това.

Banner 468 x 60 px