Комисията за енергийно и водно регулиране прие няколко важни решения, с които дава зелена светлина на интерконектора с Гърция, за да влезе в експлоатация на 1 октомври (събота). Това съобщи шефът на КЕВР Иван Иванов на брифинг пред медиите.

“Това, обаче, което интересува българските граждани, вероятно е какви положителни последици ще има от пускането в експлоатация на интерконектора Комотини-Стара Загора. Утре, след като официално и на най-високо ниво бъде открит интерконекторът, КЕВР следобед, в 15:00 ч. ще се събере, за да може да приеме окончателното решение за цената за природния газ за октомври, като това, което се очаква и ще се случи е цената да бъде под 240 лева на мегаватчас”, посочи Иванов, цитиран от dariknews.bg. По думите му това се дължи на въвеждането в експлоатация на интерконектора, който позволява 1 млрд. куб. м природен газ да бъде доставен на едни много добри цени, договорени, съгласно споразумението между двете страни.

По думите на шефа на регулатора има вече първи стъпки към използване на интерконектора и за целия район на Югоизточна Европа.

banner

Вероятно това ще бъде по посока на Румъния, Унгария и Словакия.

“Това е изключително окуражаващо и показва значението на интерконектора не само за нас, но и за сигурността на енергийните доставки в цяла Югоизточна Европа”, посочи Иван Иванов.

По думите му с интерконектора се слага край на възможността България да бъде обект на монополни доставки на природен газ.

“Това е началото на реалната диверсификация за страната”, посочи той.

“С интерконектора Комотини-Стара Загора се сбъдва една българска мечта за създаване на условия за диверсифицирани доставки на конкурентни цени и доставчици с прозрачна процедура. Значението на интерконектора е едно от най-важните събития в областта на енергетиката през последните няколко години”, каза още Иванов.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!