Има риск българи с двойно гражданство в Русия да бъдат мобилизирани. Това заяви военният министър Димитър Стоянов преди Съвета по сигурността при премиера.

„Тези хора подлежат на мобилизация. Говоря за граждани, които са в Русия и са с българско и руско гражданство”, поясни министърът.

Преки заплахи за националната сигурност от въвличането на България в конфликт няма, категоричен е Стоянов.

banner

Всяка една промяна в геополитическата обстановка води до съответните притеснения. Обратът във войната в Украйна, ако въобще го има, ще дойде от мобилизацията. Но е много важно колко души ще бъдат мобилизирани. Ако те са 300 хиляди, не очаквам кой знае какъв съществен обрат. Това, което излиза по медиите за повече от милион човека съотношението ще бъде коренно различно, подчерта военният министър.

По думите му основният риск в Черно море остават само свободно дрейфащите мини.

Комуникациите са отворени. Но знаете, че бяха открити и взривени няколко мини, което е основният риск в момента. В Турция бяха открити, в България бах открити две и баха взривени. Така че това е основният риск, допълни служебният министър.

Министър Стоянов посочи, че по време на срещата му с украинския посланик е бил повдигнат въпросът страната ни да предостави тежко въоръжение.

Има решение на парламента и няма как да го погазим. Тежко въоръжение на Украйна, докато аз съм министър, няма как да дам. И докато няма промяна в позицията на парламента, категоричен бе Стоянов.

Не считам, че на този етап трябва да се правят промени на предприетите мерки. В програмата на съвета не е предвидено обсъждане на следващия пакет от санкции на Европейския съюз към Русия, каза още той.

Стоянов коментира и авиокатастрофата край „Безмер”.

„Посетих полковник Дончев е болницата и той е добре. Черната кутия е намерена цяла. По нея няма повреди. Очаква се още днес да започне разчитането ѝ. Това ще стане в България”, заяви Стоянов.

Министърът на отбраната определи като абсурдна тезата, че сваленият самолет е опит за саботаж.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!