На 1 октомври, събота, държавният глава Румен Радев ще бъде домакин на церемонията по официалното въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България. Събитието ще се проведе от 11.00 часа в зала 3 на Националния дворец на културата.

Междусистемната газова връзка Гърция-България е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и предоставя възможност за реална енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за региона. Интерконекторът осигурява директен достъп на България до Южния газов коридор и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), Трансанадолския газопровод (TANAP), а в близко бъдеще и от терминала за втечнен газ край Александруполис.

По покана на българския президент участие в церемонията ще вземат председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателят на Румъния Николае Чука, министър-председателят Гълъб Донев, както и изпълнителните директори на “Ай Си Джи Би” АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

banner

В рамките на деня държавният глава Румен Радев ще проведе и двустранни срещи с ръководители на делегации, участващи в церемонията.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!