Destiny

Андрей Новаков с петиция срещу струпването на тежкотоварни автомобили на вътрешноевропейските граници

Андрей Новаков, Член на Европейския парламент, с петиция срещу струпването на тежкотоварни автомобили на вътрешноевропейските граници и призив за създаване на общоевропейски норматив от средно 1 минута за обработка на тежкотоварни автомобили на ГКПП

"Ежедневно стотици камиони, техните водачи и превозваните товари са блокирани на някои от вътрешноевропейските граници поради изключително дългото време за чакане и закъснения, свързани с проверки и контрол на тежкотоварните автомобили.

В определени случаи струпването засяга погранични населени места и оказва пряко отрицателно влияние върху качеството и чистотата на въздуха, повишава шума и замърсяването на околната среда, влошава здравето на европейските граждани, увеличава риска от пътно транспортни произшествия и уврежда пътната инфраструктура, която не е пригодена за тази интензивност на тежкотоварния трафик. В допълнение, създават се затруднения за движението и неудобства на жителите и гостите на населените места. Затрудняват се и бизнес дейностите в резултат на нарушения график на доставките на товари. Такъв е случаят от лятото на 2022г. за района на град Русе (България) и град Гюргево (Румъния).

Подобни примери оказват отрицателно въздействие и върху функционирането на вътрешния пазар на ЕС, възпрепятстват придвижването между държавите-членки, компрометират здравето и условията на труд на водачите на товарни превозни средства.

Решението на гореизложените проблеми трябва да започне с въвеждането на общоевропейски норматив от средно 1 минута за обработка на тежкотоварни автомобили на вътрешноевропейските граници, както и надлежното му спазване, което включва и санкции при системно неизпълнение", се казва в мотивите.

За справяне с проблема Ви призоваваме да подкрепите тази инициатива като свалите петицията от  ТУК след това я попълнете, сканирайте и изпратете на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., на лично съобщение във фейсбук или по куриер до Благоевград, пл. „Христо Ботев“ 2  за сметка на Андрей Новаков.

Петицията ще бъде валидна и само с един подпис. Време е обаче 100 000 българи да действаме като един

Banner 468 x 60 px