Destiny

Крум Зарков сезира Конституционния съд за правомощията на Иван Гешев

Служебното правителство сезира Конституционния съд за правомощията на главния прокурор с искане за отмяна на правомощия, регламентирани в Закона за съдебната власт. Това заяви правосъдният министър Крум Зарков след редовното заседание на кабинета.

"Според нас са налице прекалено разширяване на надзора на главния прокурор върху всички сфери на управление на държавата и всички органи на централната и местната власт, което е в разрез с уха и буквата на Конституцията, постановяваща разделение на властите и гарантираща правовата ни държава. Такава практика на толкова всеобхватен надзор на законност е съществувала в България, но преди приемането на демократичната конституция на България през 1991, която предвижда и разделение на властите.", заяви Зарков, цитиран от БНТ.

Въпросът, който МС е изпратил до Конституционния съд е: "Допустимо ли е главният прокурор, осъществявайки надзор за законност на прокурорите, да им възлага проверки на спазване на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива?"

"Ние смятаме, че това не е допустимо, тъй като това право на главния прокурор трябва да бъде ограничено до работата на подчинените му обвинители в рамките на техните работни задължения.", допълни Зарков.

Banner 468 x 60 px