Destiny

Никола Минчев за решетките: Ще бъдат махнати, надявам се това да остане само лош спомен

Металните решетки, поставени на парадния вход на Народното събрание, ще бъдат премахнати. Това обяви председателят на парламента Никола Минчев, пише bnr.bg.

"Ще бъдат махнати, съобразно препоръките на Министерство на културата. Свързахме се с тях още днес, за да ни връчат както акта, така и предписанието за премахване, ще се съобразим с тях без да ги обжалваме", обяви председателят на НС Никола Минчев.

Той каза още, че поставянето на металните решетки е струвало 34 хил. лв.

Процедурата по монтирането им е придвижена от главния секретар на Народното събрание Габриела Килфанова. До него стигнала само докладна записка за вътрешно компенсиране на разходите от бюджета на парламента, имало е все пак устно съгласуване с експерти за поставянето на решетките.

Минчев изключи политическа атака предвид факта, че главният секретар  е назначение на  предишния председател на НС Ива Митева. Все още не е взел решение дали Килфанова ще бъде освободена:

"Дори да се стигне до такова решение, няма да го анонсирам през медиите", каза председателят на парламента.

Малко преди това Ива Митева защити главния секретар:

"Аз съм, да, назначила главния секретар, и смятам, че главният секретар си е свършил работата така, както трябва да си я свърши. Мисля, че председателят на парламента трябва да върне лентата и да провери цялата фактология, но да се крие председателят на парламента зад администрацията, най-малко не е редно".

Пълна проверка ще бъде направена, увери Минчев, но, независимо от резултата, той поема отговорността за случилото се:

"Е, аз все пак съм председател на Народното събрание, така че нося отговорност, надявам се това да остане само лош спомен".

Ще бъдат премахнати и външните предпазни заграждения пред парламента. А на въпрос как ще се охранява сградата, Минчев заяви:

"Както сме се пазили и досега, очевидно".

Banner 468 x 60 px