Обмислят новата учебна година да започне с 10 дни по-рано

Заради пандемията се обмисля новата учебна година да започне с 10 дни по-рано, на 5 септември, за да има време за преговор и наваксване на материала. Решението обаче ще бъде взето само при консенсус в обществото, обяви пред БНТ просветният министър Николай Денков. Според него учебният срок и настоящата учебна година ще завършат по план и няма да има удължаване, освен ако няма "форсмажорни обстоятелства".

Амбициите на Министерството на образованито са децата да завършат учебния срок присъствено въпреки разпространението на коронавируса, каза пред БНТ министър Николай Денков. Той определи новия план за справяне с пандемията като адекватен:

"Омикрон вълната ще донесе повече болни деца в училище, но това не е нещо извънредно. Това, което е новото, че всичко се развива много по-бързо - т.е., ние трябва да сме готови за много по-бързо нарастване на броя заразени. Знаете, София вече е над 1 500 на 1000 000. амбицията е да завършим срока с децата в училище. Решенията ще бъдат на регионалните здравни инспекции, на Министерството на здравеопазването."

Министър Денков посочи, че тестове за учениците има до края на януари. Направена е нова поръчка с променени правила, за да се избегнат съмнения за корупция. В новата поръчка чувствителността на тестовете е по-висока, отколкото на сегашните.

Министър Денков напомни, че родителите могат да оставят детето си на онлайн обучение вкъщи, ако имат притеснения заради вируса.

Banner 468 x 60 px