Бизнесът и властта обсъдиха мерки заради високите цени на тока

nova nova

Представители на бизнеса и служебния кабинет обсъдиха възможни мерки, свързани с цените на тока за индустрията. Това съобщи в Министерския съвет икономическият министър Даниела Везиева. На срещата присъстваха представители на КРИБ и БФИЕК.

„Проведохме една среща, на която осъдихме възможни мерки за излизане от ситуацията с цените на тока. В рамките на служебния кабинет, без да правим законодателни промени, да предприемем някакви резонни мерки, които да подпомогнат бизнеса в тази ситуация”, добави Везиева.

Постигнало се е обединение около това в рамките на следващата седмица работни групи от три министерства, заедно с екипи на работодателските организации, да изготвят текстове, свързани с промяна на цените по отношение на договореностите между краен потребител и производител. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев обясни, че всеки ден се получават многобройни обаждания от представители на бизнеса.

„Всички знаят за големия проблем, с който се сблъсква българската индустрия с цените на електроенергията и на природния газ. Едва ли има някой от нашите колеги, който не се притеснява. Ние направихме куп предложения за излизане от кризата или за поне частично решаване на проблема в България. Факт е, че в определени моменти цените продължават да са най-високите в Европа и по-специално ”, посочи той.

По думите на Домусчиев цените за електроинтензивната електроенергия са „убийствени”, сравнено с тези в останалите европейски държави.

„Да не говорим вече за САЩ и други държави по света, които са със силно развита икономика. По тази причина КРИБ, Минно-геоложката камара и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, където членуват голяма част от енергоинтензивните дружества в България проведохме тази среща след отправено писмено предложение към министър-председателя и министъра на енергетиката”, добави председателят на КРИБ.

Домусчиев обясни, че КРИБ ще препоръча на останалите работодателски организации да изчакат с протестните действия заради високите цени.

Banner 468 x 60 px