Планът за възстановяване подпомага БГ икономика с над 20 млрд. лева

Българският План за възстановяване и устойчивост ще бъде внесен утре. Общият ресурс по него се равнява на 12,9 млрд. лв. Отделно се очакват 8,1 млрд. лв. допълнителни инвестиции. Така общият ефект върху българската икономика възлиза на 21 млрд. лв. в следващите 6 години. Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов по време на брифинг в Министерски съвет.

Пеканов обясни, че във финалната версия на българския план има 46 реформи и 59 инвестиционни проекта за укрепване икономическата и социална устойчивост и за възстановяване на икономиката. „Реформите са единственият път към гарантиране на модерно, успешно и справедливо общество – малко говорихме за това, институциите често се съпротивляват на промените, те обичат установените порядки и статуквото“, коментира вицепремиерът. Спрямо априлската версия има 13 нови проекта и много реформи, основно в сферите здравеопазване, правосъдие, върховенство на закона, енергетика, образование, социална сфера, бизнес среда. „Бяхме индикирали към представители на Висшия съдебен съвет и към Прокуратурата, но от тях не чухме предложения и как може да се подобрят параметрите, затова Министерство на правосъдието предложи реформи, които да отговорят на критиките, които получаваме от години“, отчете Пеканов, предава Монитор.

Сред новите реформи е и тази за създаването на държавно предприятие за конверсия на въглищните региони.

Той оправда забававянето на внасянето на българския документ в Брюксел с желанието да се гарантира използването на средствата по най-добрия начин. „Получихме уверения и чуваме сигнали от различни партньори, че това забавяне действително е довело до подобряване на резултата и ефективността на тези мерки и реформи, които ще обусловят следващите години на развитие на страната“, каза още Пеканов.

„Планът се прави с ясното съзнание, че определни сектори и реформи ще изискват законодателни промени“, допълни и премиерът Стефан Янев.

„Планът е програма за дългосрочни инвестиции и реформи, които ще направят българската икономика по-силна, по-конкурентоспособна, ще ни дадат тласък и ще повишат благосъстоянието на гражданите“, каза още Пеканов, като допълни, че европейският Механизъм за възстановяване и устойчивост е „уникален нов инструмент“ в отговор на пандемията.

Banner 468 x 60 px