"Екзакта": ГЕРБ влиза в кампанията с първи резултат, три партии в битка за второто място

Шест партии към момента изглеждат сигурно представени в състава на следващия парламент, гласи национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода 6-12 октомври сред 1025 пълнолетни български граждани в 99 гнезда, в 70 населени места от цялата страна.

Според данните ГЕРБ е първа политическа сила и запазва тази си позиция в няколко поредни изследвания на Екзакта. Не толкова стабилни изглеждат нещата обаче когато става дума за подреждането на следващите три партии. В момента след ГЕРБ на местата от второ до четвърто се нареждат "Продължаваме промяната”, "Има такъв народ” и БСП, като разликата между трите формации е в рамките на половин процент. Това предвещава жестока конкуренция до самия край на кампанията, което е предизвикателство и пред прогнозите за изхода от вота, предава БНТ.

Партията, която бъде припозната от избирателите като основен съперник на ГЕРБ, би могла да получи допълнителен електорален бонус в рамките на кампанията.

Три от по-малките формации също ще се стремят да подобряват резултата си до края на кампанията. Това са ИБГНИ, ВМРО и "Възраждане”. По време на двете кампании от началото на годината, ИБГНИ успяваше да мобилизира привържениците си и двукратно влезе в парламента. ВМРО на тези избори се явяват самостоятелно след участие в две коалиции и това би могло да амбицира допълнително електората им. "Възраждане” също демонстрират растящо самочувствие.

На политическата сцена има нов играч - "Продължаваме промяната" (ПП), припознаван от немалко българи като лицето на промяната.

Ето как изглеждат и нагласите в проценти според "Екзакта":

ГЕРБ-СДС получава 23,5% от гласовете, "Продължаваме промяната" – 15,5%, "Има такъв народ" – 15,2%, БСП – 15%, "Демократична България" – 10,2%, ДПС – 9,4%, "Изправи се. БГ! Ние идваме!" – 2,6%, ВМРО – 2,5%, "Възраждане" – 1,9%.

Проучването прави и извода, че всеки пети българин се е разочаровал от партията, за която е гласувал на 11 юли.

Около една четвърт от гласувалите за ИТН на парламентарните избори на 11 юли, сега заявяват, че ще подкрепят "Продължаваме промяната". Възможно е ИБГНИ да изгуби до 20% от избирателите си от юли, които да се преориентират към ПП. До момента ПП привлича не повече от 15% бивши избиратели на ДБ от юли т.г. ПП не успява да привлече значим дял гласове от избирателите на БСП. Не повече от 5% от гласувалите за БСП през юли, биха се преориентирали към ПП през ноември.

От данните е видно, че "Продължаваме промяната" е партията, която привлича най-много гласове на избиратели, които не са гласували през юли.

52% от българите заявяват твърдото си намерение да гласуват на предстоящите президентски избори. Деклараращите намерение да гласуват на парламентарния вот са малко по-нисък дял – около 49%. Желаещите да гласуват на президентските избори, които се колебаят кого да изберат, са 13,6%, а желаещите да гласуват на парламентарните избори, които се колебаят коя формация да подкрепят, са 12%.

Banner 468 x 60 px